Az ipari termelői árak emelkedéséről számolt be a KSH

A koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok befolyásolták az árak alakulását.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 10:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 1,9 százalékkal, az energiaipar árai (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,0 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari exportértékesítés árai 3,9 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 5,4 százalékkal nőttek. Együttesen a termelői árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon – a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában – is érezhető volt.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai egy százalékkal, az exportértékesítéséi 4,8 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.