Cél, hogy az új, innovatív technológiákban élen járjon az ország

A kormány célja, hogy az új, innovatív technológiák alkalmazásában régiós vagy európai szinten élen járjon Magyarország – mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Csorna közelében, az M86-os gyorsforgalmi úton, ahol önvezető járművek 5G-technológián alapuló kommunikációját vizsgálják szombatig a speciális szenzorokkal felszerelt intelligens útszakaszon.

Forrás: MTI2020. 06. 25. 14:59
PALKOVICS Lszl
Csorna, 2020. június 25. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy önvezetõ autóban az önvezetõ autók tesztjén az M86-os út csornai elkerülõ szakaszán Csorna közelében 2020. június 25-én. A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút Nonprofit Zrt, az Ericsson és a Magyar Telekom Nyrt. közremûködésével június 24. és 27. között önvezetõ jármûvek 5G technológián alapuló kommunikációját vizsgálják az útszakaszon. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László kiemelte, hogy tavaly jelent meg egy IMF-elemzés, amely az ipari termékek high-tech részarányát vizsgálta, és ebben Magyarország Németországgal karöltve az első helyen áll.

Ez nem véletlen, mert a magyar vállalatok sok energiát fordítottak erre – mondta a miniszter, hozzátéve: a kormány ezért döntött amellett, hogy az autonóm technológiák kutatási területét segíti a feltételek kialakításában.

Ezért döntöttek a zalaegerszegi Zalazone tesztpálya megépítése mellett, amely olyan ütemben épül, ahogy gondolták, mondta. A következő lépés a közutak megnyitása volt az autonóm járművek előtt három évvel ezelőtt, hogy valós környezetben is vizsgálni lehessen a járműveket.

A negyedik elem egy olyan környezet kialakítása volt, ahol a járművek kommunikálni tudnak a közúttal is, ilyen a mostani tesztelés is a lezárt útszakaszon, ahol a megfelelő környezetet 5G technológiával alakították ki, ismertette.

Palkovics László szerint minden feltétel adott, hogy az ország a magas technológiai szintű környezetben jól tudjon részt venni. Felismertük azt is, hogy ez a technológia nemcsak a határon belül tud létezni, ezért Ausztriával, majd Szlovéniával is együttműködési megállapodás született arról, hogy a három országban hogyan lehet kialakítani olyan környezetet, ahol autonóm járműveket tudunk tesztelni, folytatta. Az M86-os gyorsforgalmi úton való tesztelés egy Ausztria és Magyarország közötti együttműködés része, mondta a miniszter.

Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense elmondta, hogy a tesztet a BME mellett a Knorr-Bremse, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Ericsson, a Magyar Telekom, valamint osztrák iparági szereplők közösen végzik, a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja.

Szenzorokat, lézerszkennereket és kamerákat helyeztek személyautókra és kamionokra, valamint az M86-os útra. A teszt során azt vizsgálják, hogyan kommunikál az út ezekkel az autonóm járművekkel. A vizsgálat az 5G-technológiával egyelőre offline módon történik, a cél az, hogy megnézzék, valós időben miként kommunikál az út a járművekkel, illetve a járművek egymással.

A cél az úgynevezett mixed trafficre, vagyis a vegyes közlekedésre való felkészülés, ahol az autonóm járművek mellett nem intelligens járművek is közlekednek, mondta a docens.

Kiemelte, hogy ez a tesztsorozat újszerű, az 5G-technológia pedig azért szükséges, mert ez tudja a leggyorsabb és legstabilabb kommunikációt biztosítani a közlekedésben részt vevők között. A tesztsorozatban tizenöt autonóm járművet vizsgálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.