Nem egyszerű a visszarendeződés az otthoni munkavégzés után

Szempont lehet egy esetleges felmondásnál az is, hogyan áll a járvány nyomán megváltozott körülményekhez a munkaadó, például biztosít-e védőfelszerelést. Ezért a foglalkoztatónak érdemes körültekintően visszahívnia az irodákba, üzemekbe a kollégákat. Ügyelnie kell arra is, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet megszűnése utáni 31. naptól csak munkaszerződés módosításával van lehetőség a home office fenntartására.

Nagy Kristóf
2020. 06. 01. 6:45
Karnok Csaba
Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az új home office szabályozás Fotó: Karnok Csaba Forrás: Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet enyhülésével megkezdődött a visszarendeződés a munkahelyeken, ugyanakkor a korlátozó intézkedések hosszú távú, globálisan is jellemző hatását érdemes minden munkaadónak figyelembe vennie – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország. A társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása mellett egyéb intézkedéseket is ajánlatos meghozni, habár kötelezettsége nincs sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak.

A munkaadó akár másnaptól elrendelheti a munkavégzés helyének módosítását – a dolgozók visszarendelését a home office-ból –, a munkaidő változtatását, ugyanakkor javasolt napokkal korábban tájékoztatni az alkalmazottakat a változásokról. Figyelembe kell venni azt is, hogy a járvány előtti időkhöz képest a munkavállaló óvatosabb, és szempont lehet egy felmondásnál akár az is, hogyan áll a megváltozott körülményekhez a munkaadó.

Átgondolandó a munkavégzés helye

A munkáltatók és a munkavállalók nagy része is elkötelezetté vált abban, hogy amennyiben a feladatok megengedik, továbbá a munkavállaló otthoni munkakörnyezete erre alkalmas, általánosabbá váljon az otthoni munkavégzés – emelik ki a szakértők. Arra figyelmeztetnek, jó gyakorlatnak számít, ha a munkáltató felméri az alkalmazottak véleményét arról, hogy milyen feltételekkel látják biztonságosnak a visszatérést, milyen arányban kívánnak a jövőben az irodában, illetve home office-ban dolgozni. Ajánlott a munkaszerződések felülvizsgálata a home office fenntarthatósága érdekében. Ennek oka az, hogy a veszélyhelyzet megszűnése utáni 31. naptól csak munkaszerződés módosítással van lehetőség az otthoni munkavégzés fenntartására.

A foglalkoztató dolga a védelem

A dolgozónak joga van ahhoz, hogy a munkáltatótól védőeszközöket kérjen a munkavégzéshez: maszkot, fertőtlenítőt vagy kesztyűt. A munkáltatói kockázatértékelés ebben az esetben azért különösen fontos, mert abban szerepelnek az egyes munkakörökhöz ajánlott védőeszközök, felszerelések. A fentieken túli védőeszközöket csak akkor köteles biztosítani a foglalkoztató, ha egyedi esetben ez munkavédelmi szempontból indokolt.

A félelem továbbra sem kifogás

Előírható minden munkavállalónak, hogy amennyiben a fertőzés tüneteit észleli magán, akkor nem mehet be dolgozni, legyen a helyszín iroda vagy telephely. Emellett azonnal köteles értesíteni közvetlen felettesét. A visszarendeződés után is irányadó az a szabály, hogy az alkalmazott nem tagadhatja meg a munkahelyre járást amiatt, hogy fél a fertőzéstől, egyedül ez nem ok az önkényes home office-ra.

A visszarendeződés mentén sok kérdést vet fel a munkavállalók egészségének vizsgálata, a tesztelés rendje. A veszélyhelyzet alatt hozott szabályok lehetővé teszik, hogy a munkáltató a munkavállalók létszámához, az alkalmazott technológiához, illetve a munkakörülményekhez igazodóan ellenőrizhesse a dolgozók egészségi állapotát. Ez ugyanakkor nem jelenthet korlátlan és aránytalan intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.