időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Kétmilliárd forint a Pest megyei turizmusnak

Thurzó Katalin
2020.06.13. 10:50
Kétmilliárd forint a Pest megyei turizmusnak

A kormány megszorítások helyett fejlesztésekről dönt a turizmusban: a gazdaságvédelmi intézkedések részeként a Pénzügyminisztérium hazai forrásból pályázatot indít Pest megyei szálláshelyek fejlesztésének és bővítésének támogatására kétmilliárd forint keretösszeggel, ezen belül hatvan- és háromszázmillió forint között igényelhető támogatásokkal. Pest megye az EU-s előírások ­miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós forráshoz jut, ezért a kormány 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint hazai támogatást nyújt a térség fejlesztéseire – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető előzőleg a Facebook-oldalán írt arról, hogy sem jogköre, sem szándéka sincs arra, hogy a balatoni szabadstrandokat fizetőssé tegyék, erről az üzemeltető település vezetői dönthetnek. – Az álhírgyártásban aktív Index és HVG portálok főoldalon közölték az Összefogás a Balatonért Egyesület felszólítását nekem és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ), hogy ne tegyük fizetőssé a balatoni szabadstrandokat. Mivel sem engem, sem az ügynökséget nem kérdezték meg a hírrel kapcsolatban, itt kell tájékoztatást adnom – írta a pénzügyminiszter. Varga Mihály arra reagált, hogy az ellenzéki portálok megírták: az egyesület nyílt levelében tiltakozott a balatoni szabadstrandok fizetőssé tétele ellen. Azt kérték, hogy ehhez az érintettek ne járuljanak hozzá, mivel szerintük annak ellenére, hogy a Balaton mindenkié, folytatódik a partok beépítése, ami elzárja a szabad fürdőhelyeket.

Folyamatosan újítják fel a strandokat
Fotó: Teknős Miklós

Az MTÜ erre válaszolva ugyancsak azt írta, hogy a szabadstrandok üzemeltetése önkormányzati hatáskörbe tartozik. – Az ügynökség évek óta támogatja a szabadstrandok felújítását és a jövőben is támogatni fogja. Az elmúlt években közel tízmilliárd forint forrást adtunk erre a célra annak érdekében, hogy minél több magyar ember tudjon a Balatonon és a hazai szabad vízi strandokon pihenni – idézi a lapunkhoz is eljuttatott közlés.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese a zánkai községi strand fejlesztéseinek átadásán pénteken arról beszélt, hogy az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál. Könnyid László kiemelte: két évvel ezelőtt a Balatonon harminc település 55 fizetős strandja több mint kétmilliárd forintot kapott, tavaly pedig 43, évtizedek óta elhanyagolt szabadstrand újult meg több mint 4,4 milliárd forintból. Idén kilencven strandon hárommilliárd forintot meghaladó értékben fejlesztenek, a programba a Balaton mellett a Tisza és a Velencei-tó is bekapcsolódik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.