Öt százalékra csökken a vendéglátás áfája Ausztriában

A legkisebb, kedvezményes ötszázalékos kulcsra csökkentik a kulturális- és média szolgáltatások.

2020. 06. 18. 8:48
null
Budapest, 2016. március 9. Egy felszolgáló Budapest legújabb Michelin-csillagos éttermében, a Costes Downtownban 2016. március 9-én. Az étterem az ötödik Michelin-csillagos a magyar fővárosban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában július 1-től a legkisebb, kedvezményes ötszázalékos kulcsra csökkentik a kulturális- és média szolgáltatások, valamint a vendéglátásban az ételek és italok áfa-tartalmát. Az intézkedés december 31-ig marad érvényben átmeneti jelleggel – hívta fel a figyelmet a bécsi székhelyű GD Consulting tanácsadó cég.

Egy felszolgáló Budapest legújabb Michelin-csillagos éttermében, a Costes Downtownban 2016. március 9-én. Az étterem az ötödik Michelin-csillagos a magyar fővárosban.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetnek: május közepén már egy hasonló tartamú intézkedéscsomagról határozott az osztrák kormány, a mostani bejelentés a vendéglátó-csomag bővítése és kiterjesztése a kultúra területére is. – Korábban arról volt szó, hogy az alkoholos italok áfa-tartalmát nem lehet csökkenteni, most ezt a termékkört is bevonták a kedvezményes kulcs alá. A kultúra, a turizmus, a vendéglátás kéz a kézben jár, így a hatások egymást erősítik – idézi a portál a hivatalos érvelést.

Az áfa-csökkentéssel a vendéglátó szektorban tevékenykedő 41 ezer osztrák vállalkozásnak, és az általuk foglalkoztatott 145 ezer munkavállalónak kíván segíteni Ausztria kormánya. Az ételeket jelenleg tízszázalékos, az italokat húszszázalékos adókulcs terheli a szomszédban, ezek csökkennek öt százalékra a következő hónaptól. Az indoklás szerint az adócsökkentés kedvező hatását nem kell az árakban érvényesíteni, így a vállalkozások pótlólagos bevételhez jutnak – emeli ki a turisztikai tanácsadó, említve, hogy Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter szerint a bejelentett adókönnyítés hatása a turisztikai ágazatban hétszáz millió euróra tehető, ekkora összeg marad majd a vállalkozásoknál.

A jövő héten további turizmus-élénkítő intézkedések bejelentése várható. Szakmai szervezetek és elemzők egységes, ötszázalékos áfakulcsot kérnek és javasolnak a szálláshely szolgáltatás esetében is – hívja fel a figyelmet a GD Consulting.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.