időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Csaknem négymilliárd forintot biztosítanak Záhony fejlesztésére

Forrás: MTI
2020.07.10. 17:31

A kormány stratégiai jelentőségű feladatként kezeli Záhony térségének ipari és logisztikai fejlesztését, ezért csaknem négymilliárd forintot biztosít erre a célra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

György László hozzátette: Záhony stratégiai jelentőségét az adja, hogy a település belépési pontként szolgál Magyarországra, ezáltal az Európai Unióba is, hiszen itt kell átállni a vasúti közlekedésben széles nyomtávról keskeny nyomtávra, ami egyet jelent az ide érkező áruk átpakolásával.

Az államtitkár szerint ha az ide tervezett fejlesztés kiegészül a Budapest–Belgrád gyorsvasúttal, és Budapestről Belgrádon keresztül egészen Pireuszig megoldható lesz a gyors áruszállítás, akkor hét nappal rövidülhet a Kelet-Ázsia és Európa közti áruszállítás. György László szerint a projekt másik fontos pozitívuma, hogy segítheti a Kína és Magyarország között már hetven éve fennálló diplomáciai kapcsolatok elmélyülését.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a mostani fejlesztés arra szolgál, hogy a Kínából Oroszországon keresztül érkező áru Záhonynál lépjen be Magyarországra és innen haladjon tovább Nyugat-Európa felé. Közölte, a csaknem négymilliárd forintos forrás a Záhonyba tervezett fejlesztés előkészítését segíti, a cél a térség legversenyképesebb logisztikai szolgáltatásának megvalósítása.

Horváth László, az L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Záhony térség ipari és logisztikai fejlesztéséért konzorciumi formában dolgozik együtt az L.A.C. Holding Zrt., a MÁV-REC Kft. – amelynek 49 százaléka a MÁV Zrt., 51 százaléka pedig az L.A.C. Holding Zrt. tulajdonában van – és egy kínai partner vállalat.

A Záhonyba tervezett beruházás most van az előkészítés szakaszában, a kormány által biztosított csaknem négymilliárd forintos forrás egyebek mellett a szükséges infrastruktúra és technológia megtervezését, valamint a térségben épülő ipari park infrastruktúrájának a kialakítását fedezi. A tervek szerint Záhonyban olyan konténerterminált építenek, amely fogadni tudja a keletről – elsősorban Kínából – érkező óriási mennyiségű árut. A mennyiségi növekedést mutatja, hogy most a Záhonyba érkező konténerek száma éves szinten nem éri el az ezret, a fejlesztés célja, hogy tíz év múlva naponta érkezzen ezer konténer Záhonyba.

A teljes beruházás értéke Horváth László szerint százmilliárd forint, amelyben a logisztikai mellett az ipari fejlesztések is helyet kapnak; a térségben épülő ipari park iránt már harminc cég érdeklődött.

György László államtitkár a sajtótájékoztató végén adta át a MÁV-REC Kft. vezérigazgatójának a támogató okiratot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.