időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Nem lesz baromfihiány a madárinfluenza miatt

Magyar Nemzet
2020.07.08. 08:12

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány – közölte tegnap az Agrárminisztérium a távirati iroda érdeklődésére. Kiemelték: Magyarország önellátási szintje baromfitermékekből 180 százalékos, ez a csirkénél 130-140 százalékot, a pulykánál 150-160 százalékot, a vízi szárnyasoknál pedig 200-220 százalékot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a hazai cégek sokkal többet állítanak elő, mint amennyit a magyar lakosság elfogyaszt, az ágazat a belföldi igények kielégítésén túl minden évben jelentős exportot bonyolít le.

A tárca felidézte: Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel, amelynek jelenlétét az idén márciusban igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A madárinfluenza miatt Bács-Kiskun mellett Csongrád-Csanád és Békés megyében is jelentős állományokat kellett felszámolni, az idén eddig mintegy 4,8 millió baromfit kellett levágni. A madárinfluenza mellett a koronavírus-járvány is negatívan hatott az ágazatra az idén, a baromfi feldolgozásához, illetve a szállítmányozáshoz kapcsolódóan átmeneti munkaerő-problémák jelentkeztek a cégeknél, továbbá adminisztratív korlátozások és a turizmus ideiglenes teljes bezárása nehezítette a piac helyzetét. Hozzátették: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.