időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Megfordult a trend: tíz vendégből kilenc magyar Hévízen

Gulyás J. Attila
2020.08.08. 09:10

Tíz éve a Hévízre látogatók kevesebb mint egyharmada volt belföldi turista, a múlt évben nagyjából 60-40 százalékos volt a fürdőváros külföldi és magyar vendégeinek aránya, a koronavírus-járvány viszont drasztikus változást hozott az ötezer lakosú gyógyüdülőhely vendégforgalmában.

Tíz vendégből kilenc belföldről érkezik Hévízre: a helyi televízió hírül adta, hogy idén nyáron már a hazai vendégkör dominál a fürdővárosban, amit több szálloda forgalma is alátámaszt a nemzetközi hírű fürdővárosban.

Fotó: MTI

A külföldiek csökkenő aránya egyébként azért nem kedvező, mert ők a magyarokhoz képest jellemzőek hosszabb időt töltenek el Hévízen, és általában többet is költenek. A statisztikák szerint honfitársaink általában négy-öt napig élvezik a fürdőváros vendégszeretetét.

– A telt házzal működő panziók, vendégházak, apartmanlakások foglaltsága is ugyanezt az arányt mutatja, de azért a magyar vendégek mellett elvétve akadnak osztrákok, csehek is. Azt azonban privát szállásadói körben is számításba kell venni, hogy a korábbinál több magyar vendég nem pótolja az otthon maradt külföldieket – mondta a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke. Jó hír viszont, hogy a magánszállásokon is egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával.

Jelentős állami segítséggel tovább javulhatnak a szolgáltatások
Fotó: MTI

Lajkó Ferenc emlékeztetett, hogy a Kisfaludy-szálláshelyfejlesztési pályázatból idén a magán-szálláshelyek megújulására 760 millió forint jutott a fürdővárosban. A támogatások átutalásai már megkezdődtek, de a minőségfejlesztésre nyert pénzek felhasználásához csak a – remélhetően elhúzódó – szezon végén foghatnak hozzá a pályázatnyertesek, noha idén be is kell fejezzék a beruházást.

– Hévízen most mindenki az igényes, barátságos vendéglátásra koncentrál – jegyezte meg a magánszállás-kiadók egyesületének elnöke.

Visszafogott landolás

Előreláthatóan a németországi hangárokban marad a chartergépek többsége, augusztus közepén ugyanis csak Lipcséből és Erfurtból várnak gyógyüdülésre utazókat a sármelléki Hévíz–Balaton Airportra. A magángépek és a sétarepülők forgalma viszont hasonló a múlt évihez – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója. Benkő Attila kérdésünkre elmondta, gyakran érkeznek gépek Sármellékre a közelben lévő kisebb repterekről is. – Ma már sokan megengedhetik maguknak, hogy életükben legalább egyszer fentről gyönyörködjenek a Balatonban – tette hozzá.

Fotó: MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.