Összehangolja a járatait két horvát közlekedési cég

Összefog a két jelentős horvát közlekedési vállalat, a Croatia légitársaság és a Jadrolinija kompüzemeltető. A jövőben egyetlen jeggyel lehet majd utazni a szigetekre a repülőkkel és a kompokkal, amelyek garantáltan bevárják a csatlakozást.

2020. 08. 01. 14:58
null
Egyazon jeggyel az utas a repülőről egyenesen a kompra szállhat Fotó: Artur Bogacki Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Croatia Airlines üzleti megállapodást írt alá Jadrolinijával, a horvát hajóüzemeltetővel, amely az ország szigetvilágát a szárazfölddel összekötő kompokat üzemelteti. A SimpleFlying.com-nak nyilatkozva a Croatia Airlines azt mondta, hogy a megállapodás célja egy olyan együttműködés, amely megteremti a magasabb színvonalú turisztikai kapcsolat alapját. Mind a Jadrolinija, mind a Croatia Airlines állami tulajdonban van, és mindkettő kiemelt szerepet tölt be a horvát idegenforgalomban.

A Croatia Airlines szándékai szerint ez a megállapodás lehetővé teszi az egységes szolgáltatás létrehozását a horvát állampolgárok és turisták számára. A megoldás egy új foglalási platform elindítása, amelyen keresztül az utasok a teljes utazást lefoglalhatják a Croatia Airlines hálózatának bármely városából a horvát szigetekre. A megállapodás aláírásakor Jasmin Bajić, a Croatia Airlines ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a Jadrolinija tengeri flottája kiegészíti a Croatia Airlines légitársaság flottáját.

Egyazon jeggyel az utas a repülőről egyenesen a kompra szállhat
Fotó: 123RF

A horvát szigetekre eljutni jelenleg viszonylag bonyolult azoknak, akik nem autóval érkeznek. Az utazás több részből áll, és nincs köztük garantált kapcsolat. Ha a Croatia Airlines és a Jadrolinija közötti együttműködés megvalósul, akkor egy, mondjuk Frankfurtból induló légi utasnak Splitben két órája lesz, hogy elérje a Jadrolinija Hvarba induló kompját.

A Croatia Airlinest a többi légitársasághoz hasonlóan megviselte a koronavírus-járvány okozta válság: a cég számításai szerint az utasszám 2020-ban hatvan százalékkal csökken. A légi fuvarozó áprilisban regisztrálta a legnagyobb utasszámcsökkenést, ekkor 95 százalékos volt a visszaesés.

Az adatok májusban 94, júniusban pedig 81 százalékkal mutattak kevesebbet az egy évvel korábbiakhoz képest. A légitársaság a három hónap alatt minimális jövedelmet realizált. Augusztusra már csak 65, szeptemberben 64, októberben pedig 56 százalékkal kisebb forgalomra számítanak.

A Croatia Airlines szerint túl korai megbecsülni a válság miatti pénzügyi veszteségeket. Az első negyedévben 14,6 millió eurós veszteséget regisztrált, szemben a 2019. első negyedévi 13,3 millió veszteséggel. A fuvarozó lemondta a tervezett új útvonalait Podgoricába és Szófiába, és leállította a járatokat Oslo, Stockholm, Helsinki és Tel-Aviv felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.