A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán szombaton Izsákon.

Forrás: MTI2020. 09. 19. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kifejtette: az elmúlt tíz évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb exportcikkévé, a járványok okozta hullámzás ellenére pedig piacilag az egyik legperspektivikusabb termékévé vált.

Az agráriumban dolgozók nemcsak a termelésben vesznek részt, hanem a feldolgozásban és a takarmányiparban is, illetve minden olyan a mezőgazdasághoz kapcsolódó szektorban, amely friss és biztonságos élelmiszert állít elő mindenki számára.

– Egyrészt annak a tízmillió magyarnak, akik itthon fogyasztanak, másrészt a külföldi piacok több millió vásárlójának – emlékeztetett az államtitkár.

– A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához, ezért az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható

– fogalmazott.

– Ennek megvalósulásához azonban fejlesztések szükségesek, „tőkét és pénzt kell beletenni a szektorba, amihez a kormány partner”. A mostani közös agrárpolitika ciklusában már több mint 730 milliárd forint összegű beruházási támogatást ítéltek meg, amelyből harmincmilliárd forintot kétszáz vállalkozás baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására fordíthatott – mondta.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig „gyógyírt jelenthetett”, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából hárommilliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozásoknak különítettek el. – A keretből már több mint ezerhatszáz olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Izsák az elmúlt években egy olyan lendületes fejlődési pályára került, amelynek jó példája az Innosped Kft. a vidékfejlesztési program pályázati támogatásából megvalósuló mostani beruházás. A vállalkozás nemcsak jó minőségű élelmiszert biztosít, hanem munkahelyet teremt, és növeli a város bevételeit is.

Hangsúlyozta: minden az Innosped Kft.-hez hasonló fejlesztésbe, beruházásba fogó vállalkozás számíthat a kormány segítségére.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezetője elmondta: a baromfitartó telep ötszázmillió forint támogatási összegből, kétszázötvenmillió forint hitelből és száztízmillió forint önerőből készült el. A három, egyenként ezerkétszáz négyzetméteres, együtt hetvenezer baromfi hizlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel. – Működése során a telep éves szinten négyszázhúszezer baromfi tartását teszi lehetővé – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.