A hennát nem ajánlja, de elégedett a szaktárca laboratóriuma

Nyugodtan vásárolhatnak szépségápolási termékeket a magyarok, de a hennafestékekkel jobb vigyázni.

Magyar Nemzet
2020. 09. 12. 15:19
null
Mintegy ezer ellenőrzést végeztek el a revizorok a szépségipari vállalkozásoknál Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennapos szépségápolási termékeket tesztelt legutóbbi, átfogó vizsgálatsorozatában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szaktárca által működtetett állami fogyasztóvédelem közel hatvan árucikk – női kozmetikumok és borotválkozás utáni balzsamok – laboratóriumi szemléje alapján megállapította, hogy miközben minden egyéb termék megfelel az előírásoknak, a természetesként kínált hennafestékekben túl sok a penészgomba, ezért ezek a termékek a mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbuktak és meg is tiltották a forgalmazásukat.

Nem mindegy, hogy milyen termékkel változtatják meg a vendég hajszínét
Fotó: MTI

A szaktárca részletezte: az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vizsgált. A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében például a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték.

A jogszabály

a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti,

hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő például arzén, kadmium vagy ólom. Ezért a szigorú ellenőrzés eredménye biztató: a nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

Megbuktak a hennafestékek

A mikrobiológiai tisztaságvizsgálat során tizenkilencből nyolc hennatartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, márpedig ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.

– A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, a sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak – tájékoztatott Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a fogyasztóvédelmi hatóság ezért

megtiltotta a laborvizsgálaton kifogásolt hennafestékek forgalmazását és arra kötelezte a gyártókat,

hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak.

Bőrproblémákat is okozhat a nem megfelelő összetétel a festékeknél (képünk illusztráció)
Fotó: Éberling András

Kifogástalan felhozatal

A helyettes államtitkár folytatta az eredmények felsorolását. Eszerint például a vizsgálatba bevont tízféle borotválkozás utáni balzsam a mikrobiológiai tisztaság, a termékekben található tartósítószer mennyisége és a címkén található kapcsolódó tájékoztatás megfelelősége szempontjából is kifogástalannak bizonyult. A részletes eredmények a fogyasztóvédelem oldalán olvashatók.

– A magyar fogyasztóvédelemben a vásárlók biztonsága az első, ezért az ITM akkreditált laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a különböző termékekből elérhető kínálatot.

Az ellenőrzések nemcsak a magyar családok védelmét szolgálják, hanem tisztességes piaci magatartásra is ösztönzik a vállalkozásokat

– összegezte a helyettes államtitkár a folyamatosan akcióban lévő hatóság küldetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.