Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Gyakran vizsgálódik a Magyar Nemzeti Bank, nem ok nélkül

Jelentősen szigorodtak a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás elleni uniós és magyar jogszabályok is 2010 óta.

Horváth Éva
2020. 09. 22. 6:24
A Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a Kormány válságkezelő munkáját Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) kiszivárogtatott listáján külföldi bankok magyarországi leányvállalatai, illetve egy tisztán magyar tulajdonú magyar bank is szerepelnek gyanús esetekkel. A Magyar Nemzeti Bank érdeklődésünkre megjegyezte, hogy 2013-ban vette át a hazai pénzügyi rendszer felügyelésének a feladatait, miközben a kérdésben szereplő tranzakciók alapvetően korábbi időszakokra esnek. Válaszában kiemelte azt is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen szigorodtak a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozó, megelőző jellegű európai uniós és magyarországi jogszabályok is.

A jegybank 2013-ban vette át a hazai pénzügyi rendszer felügyeleti feladatait
Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon

A 2017-ben hatályba lépett új szabályozás módszertana szerint a jegybank rendszeresen azonosítja a felügyelt intézményeknél fennálló, a pénzmosáshoz és a terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó kockázatokat. Azokat a rendelkezésre álló egyéb információkkal együtt elemzi, értékeli.

Az MNB 2019-ben összesen 41 intézménynél folytatott pénzmosást és terrorizmusfinanszírozást megelőző tevékenységet is felölelő vizsgálatot, kiadott határozataiban több esetben jelentős felügyeleti bírságot szabott ki – közölték az MNB tájékoztatásában.

A felügyelet témavizsgálatot tartott az Erste Bank Hungarynél, a K&H Banknál, a MagNet Banknál, az OTP Banknál, a Sberbank Magyarországnál és az UniCredit Bank Hungarynél. A vizsgálat végén kiderült, hogy a pénzügyi intézmények több esetben nem jelentették be haladéktalanul az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy büntetendő cselekményhez köthető, származásra utaló, tudomásukra jutott információkat.

A témában a 2020 első félévében önállóan indított vizsgálatok közül eddig 11 intézmény vizsgálata zárult le. A befejezett eljárások során a pénzmosási szabályok megsértése miatt csak 2020-ban eddig összesen 130,3 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki az MNB az intézményekre. Köztük a MagNet Bankra, az UniCredit Bankra, az Erste Bankra, a Sberbankra, az OTP Bankra, illetve a K&H Bankra. A jegybanki felügyelet egyébként vizsgálta, sőt több esetben büntette is azokat a pénzintézeteket is, amelyek az ICIJ listáján szerepelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.