Rövid idő alatt nagy mennyiségű sertéshús jelenhet meg az Európai Unió piacain azt követően, hogy Németországban is megjelent az afrikai sertéspestis. Julia Klöckner német agrárminiszter a minap megerősítette, hogy a vaddisznóállományban találtak fertőzött egyedeket. Ennek hatására – az eddigi tapasztalatok alapján – arra lehet számítani, hogy több, unión kívüli szállítási célország is kitiltja a német sertéshúst.
Németország Európa legnagyobb sertéshús-előállítója, a korlátozások miatt felhalmozott készletek pedig várhatóan az uniós piacon jelennek meg, akár irreálisan, az előállítási költségnél is jóval alacsonyabb áron.

Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem tartja kizártnak, hogy idehaza is megjelennek a dömpingáras húsok. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon.
A húsfeldolgozóknak, kisebb kereskedelmi szereplőknek ugyanakkor nincs megtiltva, hogy irreálisan alacsony áron szerezzék be ezeket a készítményeket, ha a minőségük megfelelő.
A szövetség főtitkára szerint a hosszabb távú piaci hatásokra érdemes odafigyelni. Vámos György kiemelte:
– Amennyiben az afrikai sertéspestis meghatározója marad a német húspiacnak, az várhatóan Európa-szerte kihat a felvásárlási árakra. A csökkenő átvételi árak pedig előbb-utóbb a fogyasztói árban is megjelennek.
Közép- és hosszabb távon pedig minden esetben a piaci folyamatok mozgatják az árakat. A piacvédelmi céllal bevezetett importkorlátozások miatt az európai piacon nagyobb mennyiségben jelenhet meg a német sertéshús, lenyomva az árakat. Vámos György ugyanakkor hozzátette: a pontos piaci hatásokhoz egyelőre nincs elég információnk.
Nagy István agrárminiszter a német bejelentést követően a magyar sertéshús beszerzésének fenntartására kérte a kereskedelmi láncokat. Kiemelte:
– Ebben a helyzetben a következő hetekben-hónapokban a kereskedelmi szektor szereplőinek partnerséget kell vállalniuk a magyar sertéságazattal és a húsiparral.
A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma idején az európai szállítási nehézségek közepette a magyar élelmiszeripar erőn felül teljesített, garantálva a hazai fogyasztók zavartalan élelmiszer-ellátását.
A Magyar Húsiparosok Szövetsége szintén arra szólította fel a láncokat, hogy a rövid távú profitmaximalizálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe. Ellenkező esetben a hús áresése miatt a hazai sertéstenyésztők jelentős része kilátástalan helyzetbe kerülne.