Vállalati szinten lett rugalmasabb a munkavégzés

A munkaszerződéstől sokszor új megállapodás nélkül térnek el a felek, ám ez kockázatos lehet.

Nagy Kristóf
2020. 09. 05. 12:41
null
A feltételek hosszú távra szólnak, a gyakorlatban az eltéréseknek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci szereplők szerint is elkerülhetetlen az új szabályozás a rugalmas munkavégzésre. Nem a jelenlegi szabályozást kell átalakítani, hanem sok helyzetre új részletszabályok kialakítása adhat választ – hívta fel a figyelmet közleményében a Niveus Consulting Group. A Munka Törvénykönyvé­ben ugyan találunk szabályokat a rugalmas munkavégzésre, de ezek elég nagyvonalúak, és alapvetően a kizárólagosságot határozzák meg. Az eltéréseknek így nincs nyomuk.

A feltételek hosszú távra szólnak, a gyakorlatban az eltéréseknek nem mindig van nyomuk
Fotó: Bach Máté

A tanácsadó cég arra emlékeztetett, most egyáltalán nincsen szabály a részbeni távmunkára, márpedig vélhetően a legtöbb munkaszerződést a home office és az irodai munkavégzés valamilyen kombinációjára szeretnék módosítani. Szintén problémás a home office adójogi szabályozása. Amíg a munkavégzés helyén a munkáltató számos dolgot adómentesen garantálhat, ugyanez nem mondható el az otthoni munkavégzésről. Emlékeztettek: jelenleg a távmunka akkor lehetséges, ha erről a munkaszerződésben rendelkeznek a felek, azaz kölcsönös megállapodásra van szükség. Ezenkívül a munkáltató a cégnél dolgozó alkalmazottaknál jogosult évi 44 munkanapra otthoni munkavégzést rendelni – kivéve veszélyhelyzetben, amikor a kormány rendelete ezt korlátlanul lehetővé tette.

A legtöbb piaci szereplő rugalmassá tenné a rendszert. Ennek oka, hogy most is ki van alakítva vállalati szinten olyan munkaszervezési rend, amivel akár hetente eltérhetnek a beosztottak a munkavégzés munkaszerződés szerinti helyszínétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.