Egészségtudatosabb lett a lakosság
Az élelmezés világnapján a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a fenntartható táplálkozás témakörében fogalmazott meg hasznos tanácsokat. Az egészséges és környezettudatos táplálkozáshoz javasolják, hogy a táplálékunk felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki – ezekből naponta négy adagot együnk, egyszer nyersen. Az importtal szemben a fogyasztó inkább a helyi és szezonális termékeket válassza, emellett csökkentse az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Ezzel együtt ügyeljen a megfelelő fehérjefogyasztásra is. Iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot – tanácsolják a dietetikusok, akik szerint alapszabály, hogy étkezzünk változatosan és kerüljük a szélsőségeket. Felhívják a figyelmet, hogy válasszuk a környezettudatos csomagolású termékeket, és ugyancsak fontosnak tartják az élelmiszer-pazarlás visszafogását.
A Magyar Édességgyártók Szövetsége máris kedvező tendenciáról adott számot. Közölték, hogy a járványhelyzet még inkább a funkcionális élelmiszerekre irányította a fogyasztók figyelmét, akik a távmunka, az otthoni iroda körülményei között olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel időigényes főzés vagy ételrendelés nélkül is biztosíthatják a megfelelő napi tápanyagbevitelt. A lakosság érdeklődése az egészséges termékek felé fordult az édességpiacon is: arra is egyre többen figyelnek, hogy a súlykontroll, az emésztés segítése, az immunrendszer és az érrendszer karbantartása vagy a klinikai (orvosilag előírt) diéta tartása is biztosított legyen az élelmiszerek elfogyasztásakor.