Bezáró vendéglátóhelyek: készülnek az ünnepi előrendelésekre
Tartalékolás helyett túlélő üzemmódra váltanak az éttermek, vendéglátóhelyek, miután a kijárási korlátozásokkal egy időben bezárnak, és csak elviteles megrendeléseket fogadhatnak. Ha a járványhelyzet engedi, és újranyithatnak decemberben, akkor sem lesznek már világmegváltó év végi események, a bevételeket főként a lakosság karácsonyi, szilveszteri előrendelései adhatják.
A pénzügyi szektorban voltak a legmagasabbak a keresetek, a vírus miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátásban a legalacsonyabbak Fotó: Kurucz Árpád
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
– Nem lepte meg a vendéglátókat a hétfői bejelentés, mert már szinte minden országban bezárták körülöttünk az éttermeket, erre számítottunk itthon is. Ezzel együtt nagy tragédia a vendéglátásnak a Covid-járvány miatt kialakult egész éves helyzet, ráadásul a járvány a téli ünnepek előtt újabb csapást mér a szektorra. Holott békeidőkben ilyenkor, illetve télen zajlik a tartalékok képzése, a cégek a korábban jelentős év végi bevételekből finanszírozták a következő évi fejlesztéseket. Ezek most biztosan elmaradnak, a vállalkozások idén a túlélésért küzdenek és a munkahelyek megtartásáért – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László a friss kormányzati bejelentések kapcsán.
Egyelőre vége a helyben fogyasztásnak az éttermekben, a teraszokon sem fogadhatnak vendéget Fotó: Havran Zoltán
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arról, hogy szerdától az üzemi étkezdéken kívül bezárnak az éttermek, csak elszállításra termelhetnek, megjegyezte: harminc napra üzemidőre állnak át, lényegében tetszhalott állapotba kerülnek az éttermek, de a házhoz rendelés lehetősége nagy segítséget jelent rengeteg üzletnek.
Lefölözték a hasznot a szállítók
– Segítség lehet a túléléshez. Tavasz óta azt is kérjük, hogy a kiszállításért fizetendő, jelenleg 27 százalékos áfa csökkenjen öt százalékra, legalább azoknál az üzleteknél, amelyek klasszikus vendéglátást folytattak eddig, és nem eleve ételrendelésre szakosodtak. Utóbbi cégek jobban fel vannak készülve a rendelések kiszolgálására – mondta.
Kiemelte: az áfacsökkentés a munkahelymegtartás miatt lenne fontos, a különbözetből biztosíthatnák azt az éttermek, hogy a saját dolgozóikkal, saját autón oldják meg az ételek házhoz szállítását, mert a külsős szállító cégek, a taxisok közreműködése tavasszal nagyon magas költséget jelentett.
Mint mondta, a külsős szállítók az eladási ár harminc százalékát elvitték, egy taxi például 1200 forintért szállított ki egy menüt a tavaszi kijárási korlátozás idején, úgy, hogy egyébként egy-egy fuvarra meg is tölthette az autóját.
– Ez luxusköltség az éttermesnek, de a megrendelőnek is – jegyezte meg Kovács László.
Újraindul a verseny a vendéglősök között, mivel a konyhából kell elérniük a vendéget Fotó: Mirkó István
Kapaszkodó a bérekhez
Az ipartestület elnöke szerint a harmincnapos bezárás idejére kihirdetett kormányzati bértámogatás, a járulékfizetési kedvezmény nagyon jó, észszerű és aktuális döntés, jelentős segítség.
– Nyilván a járványügyi helyzettől függ majd, hogy vissza lehet-e nyitni az üzleteket harminc nap múlva vagy decemberben meg kell hosszabbítani a bezárás idejét. Az viszont már látszik, hogy bármelyik eset is valósul meg, további támogatásra lesz szükség a foglalkoztatáshoz, hogy ne kelljen a téli szezonra meghozni egy végzetes döntést. Például a járulékkedvezmény tavaszig tartó meghosszabbítása erős lépés lenne annak érdekében, hogy hosszabban túléljenek a piaci szereplők, és megtarthassák a dolgozóikat – mondta az ipartestületi vezető.
Célpontban a házhoz rendelt halászlé
Kitért arra is: a vírus nem kedvez a szabadidős kikapcsolódásnak, az emberek önmegtartóztatók lettek, mostanra a maszkviselés, a nyilvános helyeken jellemző kockázatok miatt elmaradtak az éttermekből.
Egy darabig elfelejthetjük a felhőtlen, maszkmentes éttermi programokat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vagyis, mint mondta, erősen kérdéses, hogy ha újra ki is nyitnak, lesz-e még az idén szezon. Az éttermek inkább azzal számolnak, hogy legfeljebb a házhoz rendelések, a céges rendezvények helyett pedig az ajándéknak szánt ételek, italok eladásai erősödhetnek vissza.
– Főleg a lakosság részéről érkezhetnek nagy számban az elviteles megrendelések a tipikus szezonális fogásokra, közvetlenül karácsony és szilveszter előtt – jegyezte meg Kovács László. – Erre külön számítunk is, mivel várható, hogy sokan nem fogják tudni megoldani az otthoni előkészületeket a korlátozott bevásárlási lehetőségek miatt. A jellegzetes ételek iránti igény azonban még a járvány idején is meglesz, vagyis az előrendelésekből még származhat némi bevétele a kereskedelmi vendéglátásnak ebben az évben. Az már biztos, hogy idén nem lesznek rendezvények, a cégek már októberre lemondták az ünnepi partikat, ez már nem változik, marad a házhoz szállítási lehetőség azoknak, akik vállalják ezt az időszakot is – összegezte.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.