Boros Imre: Az euró a dollár kisöccse

A magánpénzek birodalmának utazó nagykövete ismét a tőke-visszafizetés nélküli konstrukciót ajánlgatja.

Horváth Éva
2020. 12. 01. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlen, hogy Soros György éppen most hallat újra magáról és az európai örökkötvény-kibocsátási ötletéről. Akkor, amikor Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió költségvetését, valamint a Covid–19 helyreállítási alapját, és emiatt a tagállamok túlságosan megosztottak, a magánpénzek birodalmának utazó nagykövete ismét a tőke-visszafizetés nélküli konstrukciót ajánlgatja.

Elég csak egy újabb rés a pajzson, azon Soros egykettőre behatol és már terjeszti is a dollár-alapú pénzvilág igéit

– utalt az amerikai milliárdos befektető „munkásságának” lényegére Boros Imre közgazdász. Ahogyan az sem önkéntelen, hogy Soros György legújabb írásában a Lisszaboni Szerződést és az úgynevezett megerősített együttműködési eljárást említi. Ennek alkalmazásával ugyanis a tagállamok egy alcsoportja költségvetést is meghatározhat, és megállapodhat a finanszírozás módjáról, például közös kötvény kibocsátásával.

Boros Imre meggyőződése, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan az Európai Unió esetében is az a nemzetközi pénzvilág célja, hogy minden tagállamot betuszkoljanak a közös fizetőeszköz zónájába. Az már bebizonyosodott az elmúlt két évtized során, hogy az euró nem más, mint a dollár kisöccse – fogalmazott a közgazdász-pénzügyi szakember.

– Ezért azok az EU-tagállamok döntöttek jól és tudnak a nemzetközi magánpénzek birodalmától független döntéseket hozni, amelyek még nem vezették be a közös uniós valutát.

Boros Imre emlékeztetett: Amerikában hajdan akkor lettek egységesek a tagállamok és fogadták el a központi jegybankok szerepét, amikor a használatban lévő, magánpénzként funkcionáló különböző dollárok csereszabatossá váltak. Most Európában is ez a cél, amelyet már most támogat az EKB szinte valamennyi lépésével, és egyértelműen ebbe az irányba mutat Soros György és csapata örökkötvény-programja is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.