Novoszáth Péter: A befektetőknek lehet jó üzlet az örökkötvény

Fontos, hogy hazánk minél több szövetségest találjon a tagországok közül, akik összefognak egy uzsora típusú hitel bevezetése ellen.

Horváth Éva
2020. 12. 01. 15:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejezetéhez érkezett Soros György uniós kötvénykibocsátási ötletének promóciója. Most, amikor a lengyel–magyar kettős költségvetési vétója miatt gyengül Európa, ismét indulhat a szalámitaktika szerint működtetett offenzíva. Az arzenálban ez alkalommal újabb, egyre inkább a befektetők érdekei irányába mutató elemek kerülnek előtérbe – hívta fel a figyelmet lapunk megkeresésére Novoszáth Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. A közgazdász szakember e megállapításával elsősorban a milliárdos üzletember írásában szereplő megjegyzésre utalt, amely szerint

érezhetően nagy a kereslet Európában a biztosítótársaságok és más hosszú távú befektetők részéről a több évtizedes futamidejű, adott esetben lejárat nélküli kötvények iránt.

Az pedig teljesen elfogadható hozzáállás, hogy e befektetők eleinte prémiumot követelhetnek az örökjáradék-típusú termékekért, mert egyelőre nem ismerik elég jól ezt a formát – tette hozzá Soros. Megjegyezve, hogy amikor már kedveltté válik a konstrukció, a prémium valószínűleg megszűnik.

Mint Novoszáth Péter fogalmazott, erről a prémiumról eddig, ilyen konkrét formában nem volt szó, ami viszont egyre inkább abba az irányba mutat, hogy az európai örök kötvény javaslata legfőképpen vagy szinte kizárólag a piaci befektetők számára jelenthet hatalmas üzletet. Megjegyzendő, ugyanígy a milliárdos befektető részéről olyan javaslat sem hangzott el ez idáig, amely nem az EU egészének, hanem nyíltan csak egyes tagországoknak szólt volna. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint most ezért is kiemelten fontos minél több szövetségest találnia Magyarországnak a tagországok között, akik összefognak egy ilyen veszélyes, uzsora típusú hitel bevezetése és elterjesztése ellen. A szakember megítélése szerint, azon túl, hogy Lengyelországgal gyakorlatilag a kezdetektől egy úton járunk, Portugáliával is ígéretesek a egyeztetések és más tagállamok részéről is meglehet a hajlandóság a közös platformra, az együttműködésre.

A közgazdász egyetemi tanár szerint változatlanul komoly probléma, hogy az örökjáradék jellegű kötvényen kívül túl sok új finanszírozási megoldásról még most sem hangos Európa, emiatt is fokozódik a feszültség a tagországok között. Ahogyan nem tisztázott az sem, hogy Soros György ajánlata mögött kik állnak valójában – mely befektetői csoportok a világ mely részéről, milyen vallás és kultúra képviselői –, akiknek Európa örökre a lekötelezettjévé válhat.

– Egyre inkább úgy tűnik, hogy a gigantikus vagyonnal bíró, a kilencedik X-en is túllépett üzletember ma, a pandémia idején nemcsak az arca az Európa-ellenes offenzívának, hanem annak eltökélt, több mint küldetéstudattal felvértezett letéteményese.

– Most nem Django szabadult el, hanem Soros György – fogalmazott Novoszáth Péter.

Az örökjáradék típusú befektetésről maga Soros egyébként azt írta: a kötvények nagy előnyt nyújtanak, mivel a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az éves kamatot, ami idővel elinflálódik, ezzel egyre kisebb terhet jelent a kibocsátónak. A szakember azonban az európai országok számára kívánatos csomagolással ellátott konstrukció esetében két komoly veszélyre figyelmeztet: a Soros-kötvény egyfelől, már csak a jellegéből adódóan is, eleve eladósodottá teszi a kibocsátó országokat. Másfelől komoly következményei lehetnek annak, ha a kibocsátók rosszul költik el az ily módon szerzett pénzeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.