Csendben telt a karácsony a hazai síparadicsomokban

2020. 12. 27. 16:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csendben telt a karácsony a hazai síparadicsomokban, a várakozásokkal ellentétben még mindig nem volt olyan hideg az ünnepet megelőző napokban, hogy megkezdődhetett volna a hóágyúzás, és ellephették volna a népszerű lesiklóhelyeket a legkedveltebb téli sport megszállottjai. Éppen egy hete, hogy a lapunknak nyilatkozó eplényi és a mátraszentistváni pálya üzemeltetője is azt mondta: ha 0 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, legkésőbb karácsony másnapján megkezdődhet a hóágyúzás. Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia Egyesület elnöke is bízott a mátrai és a bükki hóágyúzás István-napi meg- vagy újrakezdésében. – Nem marad el a síszezon, de még zárva van a pálya. Mivel a hőmérő szombat reggelre mínusz 6 fokot mutatott, megkezdtük a hóágyúzást – mondta lapunknak vasárnap a Mátraszentistváni Sípark szóvivője. – Előreláthatóan a hét közepén már meleg lesz, de ha ismét alkalmas lesz az idő hógyártásra, újrakezdjük – tette hozzá Erbeszkorn Tamás. Eplényben egy tanulópálya már korábban kinyitott, de most már a Balaton-közeli Intersport Síaréna is zárva van. Üzemeltetőjét vasárnap reggel nem sikerült elérnünk, így azt se tudtuk meg, hogy ha kinyitnak, milyen intézkedésekkel igyekeznek óvni a sportolókat. Korábban megírtuk, a síelőknek kötelező a maszk és a kesztyű viselése, közösségi helyiségekben pedig a védőtávolság betartása.

A nyugat-európai síparadicsomok üzemeltetésének szünetelését nem a hó hiánya, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezés indokolja. A legtöbb svájci kantonban december 22-én bezártak és egy hónapig zárva lesznek a pályák, Franciaország, Olaszország és Németország pedig már korábban bezárta a téli sportlétesítményeit. A legújabb hírek szerint Szlovákiában nem csúszik a síszezon megnyitása, de a kötélpályákra csak azokat engedik fel, akik negatív vírusteszteredményt tudnak felmutatni. Ausztriában sem zártak be a pályák, Stájerországban karácsonykor 60 centis volt a tó – jelezte Klausmnann Viktor. – Azért mentünk ki, hogy előkészítsük a fiatal sízőink edzőtáborozását, hiszen január elején, közepén meg szeretnénk tartani a hazai bajnokságot – tette hozzá a Magyar Síakadémia Egyesület elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.