időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Mentesítettek a turizmusfejlesztési hozzájárulás alól

Magyar Nemzet
2020.12.04. 09:07
Mentesítettek a turizmusfejlesztési hozzájárulás alól

A járványhelyzet által leginkább sújtott turisztikai ágazat egyes szereplőinek hoz könnyítést, hogy 2021. január 1-jétől a köztes értékesítők mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól. A jogszabály-módosítás a Magyar Közlönyben jelent meg, és eredményeképpen nagyjából hárommilliárd forint marad mintegy kétezer turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál.

A könnyítés a gazdaságvédelmi operatív törzs adóbürokrácia csökkentésére tett javaslatai alapján született meg – jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely a testületben a turizmus-vendéglátás ágazat érdekeit képviseli.

A szabály úgy szól, hogy nem kell 2021. január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni akkor, ha az adóalany e szolgáltatások nyújtásában a saját nevében, de más javára jár el. Viszont azok a vállalkozások, amelyek csak köztes szolgáltatóként (például utazási irodaként, rendezvényszervezőként) lépnek fel, nem mentesülnek a befizetés alól.

A turizmus az egyik leginkább érintett szektor, az itt működő cégek is megszenvedték a válságot, de érkeznek az újabb mentőövek
Fotó: Bach Máté

Jövőre az is újdonság lesz, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás forintra történő átszámításának alapjához az áfatörvény vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni olyan esetben, amikor az adó alapja nem forintban kifejezett.

Emlékezetes, a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátás áfájának öt százalékra történő csökkentésével és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfájának ugyancsak kedvezményes kulcsra történő csökkentésével együtt idén januártól vezették be a kedvezményezett szolgáltatóknak. Idén a kormány a járvány miatt felfüggesztette a hozzájárulás fizetési kötelezettségét. A szakmai szervezetek a Turmizmus.com-nak azt jelezték, hogy üdvözlik a döntést, mivel korábban adószakértő bevonásával dolgoztak ki javaslatokat a közteher hatékony szabályozására.

Nemrég arról is hírt adott az MTÜ, hogy november végéig 777 vállalkozó harmincmilliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya konstrukcióban, amely előnyös hitelkonstrukcióival szintén enyhíti a járvány kedvezőtlen hatásait. A befogadott hitelkérelmek 61 százalékát mikro-, 32 százalékát kis-, 9 százalékát közepes vállalkozás nyújtotta be, a teljes igényelt összegből az éttermi, mozgó vendéglátás 34 százalékkal, a szállodai szolgáltatás 15 százalékkal, az utazásszervezés 12 százalékkal, az egyéb szárazföldi személyszállítás 10 százalékkal részesedik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.