A járvány ellenére tavaly szárnyalt a használtautó-piac

A piac a valaha volt második legforgalmasabb évet zárta 2020-ban mintegy 780 ezer eladott használt autóval.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány ellenére tavaly is dübörgött a használtautó-piac: 2020-ban csaknem 780 ezer használt autó került új tulajdonoshoz – derül ki a JóAutók.hu legfrissebb közleményéből.

A Covid okozta akadályok ellenére sem csökkent a használt autók iránti kereslet, olyannyira, hogy a piac a valaha volt második legforgalmasabb évet zárta. Az eladott 780 ezer autó csupán 3,5 százalékkal marad el a 2019-es csúcstól, amikor 808 ezer autót adtak el.

– A tavaszi leállások miatt csökkent az új autók kínálata, és a vásárlók is óvatosabban akartak költekezni, ezért figyelmük 2020 során a használt autók felé fordult, a határok lezárása azonban különösen tavasszal a használtautó-importban is komoly visszaesést okozott. Tavaly tehát egyre többen találták meg a belföldi használtautó-piacon a következő gépkocsijukat. Ez elegendő volt ahhoz, hogy a koronavírus hatásai ellenére az előző évi rekordszint közelében tartsa a forgalmat 2020-ban is – mondta el Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

780 ezer autó cserélt gazdát tavaly
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A legnagyobb eladási forgalmat hat autómárka hozta. A leggyakrabban keresett és eladott márkának az Opel bizonyult a maga 12 százalékával, amelyet a Volkswagen követ tíz százalékkal. Ettől a harmadik helyen álló Suzuki csupán egy százalékkal maradt el. Ezt a Ford, a BMW és a Renault követi nyolc és hat százalék közötti eredménnyel.

– A piaci elemzőkkel egyetértve arra számítunk, hogy az autópiaci helyzet fokozatosan, az év közepére normalizálódhat. A főként a második félévre várható általános konjunktúra pozitív hatással lesz majd az autópiac valamennyi szegmensére – számolt be a várt jövőről a JóAutók.hu szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.