Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a munkáltatói adók eltörlése

Mintegy 117 ezer turizmusban, szabadidő-ágazatban dolgozó munkájának megtartását segítette az adóelengedés tavaly novemberben – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2021. 01. 24. 8:40
IZER Norbert
Budapest, 2020. október 20. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelõs államtitkára nyitóbeszédet mond az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben 13 500 vállalkozás mentesült a munkáltatói adóterhek alól. A bevallási adatok alapján az érintettek egy hónap alatt hárommilliárd forintnyi adót spóroltak meg – mondta Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány azonnali bértámogatási és adóügyi segítségről döntött azon ágazatok esetében, amelyeket a november 11-től elrendelt kijárási tilalom és egyéb korlátozások súlyosan érintenek.

A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozók tavaly novembertől 2021. januárig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. A vállalkozásoknak nem kell megfizetniük a novemberre, a decemberre és a 2021. januárra vonatkozó, munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát – sorolta az államtitkár.

Már a novemberi adatokból kiderül, hogy az intézkedés négyes célrendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket

– húzta alá Izer Norbert.

Egyrészt hozzájárult a munkahelyek megtartásához; csak novemberben 117 ezer ember munkáját biztosította. Másrészt a nehéz helyzetben lévő gazdálkodók adóterhét csökkentette, hiszen novemberben a vállalkozások hárommilliárd forintnyi adót spóroltak meg. Harmadrészt mindezek az előnyök egyáltalán nem jelentettek adminisztrációs többletterhet. Nem kell kérelem kitöltéssel, külön nyilatkozat benyújtásával bíbelődni. Elegendő a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőket egyszerűen bejelölni. Negyedrészt fontos szerep hárul ezekre az ágazatokra a koronavírus-válságból történő kilábalás idején, ezért versenyképességi szempontból is szükséges a támogatás – mondta az államtitkár.

Izer Norbert az ágazati adómentesség mellett az elviteles ételek áfacsökkentését emelte ki, amely szervesen illeszkedik a kormány veszélyhelyzet idején meghozott intézkedéseinek a sorába. Az, hogy az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája, nemcsak a munkahelyek megőrzését, hanem az ágazat működésének fenntartását is szolgálja – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazatok bértámogatása, illetve adóelengedése esetében egyelőre három hónapról döntött a kormány.

De ha a járványhelyzet ezt indokolttá teszi, a kormány készen áll további hosszabbításra. Izer Norbert elmondta azt is, hogy az ágazati adókedvezmény nem veszik el. Ha a vállalkozó a bevallásában elfelejtette érvényesíteni a mentességet, és az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel módosíthatja bevallását. A 2020. novemberről szóló havi adó- és járulékbevallást 2025. december 31-ig lehet önellenőrizni – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.