időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Dacolt a 72 kilométeres széllel a Balaton

Gulyás J. Attila
2021.01.22. 09:44
Dacolt a 72 kilométeres széllel a Balaton

Keszthelyről „elszívta a vizet”, Fűzfőnél pedig jóval a szabályozási szint fölé emelte a Balatont a csütörtök reggeltől egész nap erősebb délnyugati szél. Fél 11-kor 72 kilométeres széllökésekkel dacolt a legnagyobb hazai tavunk, de mivel az ellenállás sikertelen volt, hosszanti irányba kilengette a víztükröt – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetőjétől.

A befagyott tó, háttérben a Badacsonnyal – Fotó: Mosonyi Szabolcs

A korántsem példátlan természeti jelenségről Horváth Ákos elmondta: csütörtök reggel Keszthelyen a 117 centiméteres vízszinthez képest 99, Balatonfűzfőnél pedig az ugyancsak 117-tel szemben 136 centimétert mutatott a vízmérő készülék.

A múlt év márciusának elején és júliusának végén is kilengett a Balaton, így a víz sok helyütt elöntötte a part menti területeket, strandokat, sétányokat. Ha a viharos szél a napok múlva várható hideghullám idején sem hagyja pihenni a magyar tengert, várható, hogy a víz hullámosra fagy, ami különleges látványa ellenére azért lehet probléma, mert tovább késlelteti a korcsolyaszezont.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.