időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Idén is a Szép-kártyát választják a legtöbben

Thurzó
2021.01.18. 16:59
Idén is a Szép-kártyát választják a legtöbben

Ezekben a hetekben nyilatkoztatják a munkavállalókat az éves kafetériakeretük felhasználásáról. A béren kívüli juttatást az előzetes felmérések szerint ezúttal is a legtöbben a kedvezményes adózású Szép-kártyán igénylik, amelyen továbbra is 450 ezer forint helyett 800 ezer forint használható fel rekreációs célokra.

Elmaradtak a belföldi szállodai pihenések az év végén, a számlákon gyűlik a kafetéria Fotó: MTI/Varga György

Ráadásul a 15 százalékos szja-t igen, viszont a szintén 15 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) júliusig még nem kell megfizetni, amelynek hosszabb távon csökkentett mértéke miatt is összességében magasabbak lesznek az idei kifizetések tavalyhoz képest – mutatott rá a BDO Magyarország elemzése.

Az emberek várják, mikor tér vissza a nyugodt, korlátozások nélküli nyaralás ideje Fotó: Bach Máté

Megjegyezték, hogy a keresletet az foghatja vissza, hogy a járvány miatti lezárások következtében sokak kártyáján jelentős fel nem használt összegek gyűltek össze, és akad, aki ezt a „megtakarítást” már nem kívánja tovább halmozni. A tanácsadó cég szerint 2021-ben visszaerősítheti pozícióit a készpénzes juttatás, mivel – főként az alacsonyabb keresetűek – idén inkább a hétköznapi kiadásokat támogató, szabadon elkölthető elemeket választhatják.

Másodszor bizonyul jó válságkezelő eszköznek a belföldi turizmusban a pihenőkártya Fotó: MTI

A Mazars tegnap arra figyelmeztetett: január 1-jével további 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást kell fizetni a kafetéria után, bár erre több jogértelmezés létezik. A könyvvizsgáló cég szerint a felfüggesztett szochofizetés alapján könnyen lehet arra a következtetésre jutni, hogy az év első felében a szakképzési hozzájárulást sem kell teljesíteni, de az a biztonságos, ha az adóhivatali állásfoglalásig a munkáltatók megfizetik a járulékot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.