Az élelmiszer-biztonság, a termékek nyomon követhetősége, a magas minőség és az áru ízléses megjelenése kulcskérdés a kiélezett piaci versenyben – mondta Erdős Norbert a Tesco Fogarasi úti áruházában tett csütörtöki látogatásán.
Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte: számos vállalkozás fenyegető rémként tekint arra, hogy közzétegye, ha az általa forgalmazott termékkel valamilyen élelmiszerlánc-biztonsági probléma merül fel.
Az eredményes termékvisszahíváshoz azonban nélkülözhetetlen a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló.
Ha ez a hármas jól és egységben működik, akkor érjük el azt a célt, amit a kormány évek óta hangoztat: biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel találkoznak a magyar vásárlók az áruházak polcain – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Fekete István / AM
Úgy látja, a Tesco ebben is partner, hiszen felelős vállalkozóként, jogszabályi kötelezettségének eleget téve haladéktalanul tájékoztatja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer ártalmas lehet az egészségre.
Erdős Norbert kitért az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemre is:
az élelmiszerlánc minden szereplőjében tudatosítani kell a saját felelősséget annak érdekében, hogy a maga szintjén mindenki hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.
A globális cél ennek a folyamatnak a mérséklése, a természeti és egyéb erőforrásokkal történő takarékoskodás – tette hozzá Erdős Norbert.
Kámán Tamás, a Tesco közép-európai friss árú igazgatója arról beszélt, a cég igyekszik folyamatosan együttműködni a magyar termelőkkel. Tizenhat évvel ezelőtt például közös fejlesztésbe kezdtek egy dombegyházi vállalkozással, amely így már több mint 4,4 millió kilogramm görögdinnyét szállít a közép-európai áruházakba.