időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Adóügyi államtitkár: Már az iparűzési adóelőleg is felezhető

Forrás: MTI
2021.02.19. 09:20
Adóügyi államtitkár: Már az iparűzési adóelőleg is felezhető

– A fizetendő iparűzési adóelőleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani február 25-ig az adóhivatalhoz. Szerdáig az érintett kis- és közepes vállalkozások (kkv) jelentős többsége, mintegy háromszáznegyvenezer vállalkozás el is küldte az erről szóló nyilatkozatát – tájékoztatta a távirati irodát Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Jelezte: a gazdaság újraindításának egyik lényeges eleme az, hogy idén a koronavírus-járvány miatt a kkv-k helyi iparűzési adójának (hipa) maximális mértéke a felére csökken, azaz egy százaléknál nem lehet magasabb. Az idén a változtatás nyomán százötvenmilliárd forint maradhat a kisebb vállalkozásoknál. Hozzátette:

a felére csökkentett adómérték már a 2021-ben fizetendő iparűzési adóelőleg fizetésénél is alkalmazható, ám ennek az adókönnyítésnek az igénybevételéhez a vállalkozónak 2021. február 25-ig be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) az összes helyi adótörvény szerinti telephelyét, és nyilatkoznia kell a jogosultság fennállásáról, így többek között arról is, hogy kkv-nak minősül-e.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség nem terheli azokat a cégeket, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni, így például a hipában egyszerűsített adómegállapítást választó katásokat (kisadózó vállalkozások tételes adója), akik két részletben fizetnek adót, és a jogelőd nélkül kezdő vállalkozókat.

– A 2021. február 25-ig esedékes elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges; az egyszázalékos iparűzési adómérték alkalmazásához nem – hangsúlyozta Izer Norbert. Mint mondta: az alacsonyabb adómérték automatikusan jár a kkv-éknak, így 2021-re vonatkozóan minden érintett a felére csökkentett – legfeljebb egyszázalékos mértékű – adót fogja majd megfizetni 2022. május 31-én.

– Egyre erősebb az adótudatosság a kkv-k körében is. Ritka az, amikor több mint egy héttel a lejáró határidő előtt az érintettek jelentős része teljesíti az előírt adókötelezettséget. Kiemelkedő eredmény az, hogy február 17-ig már mintegy háromszáznegyvenezer vállalkozás nyilatkozott – összegezte az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a vállalkozások mellett az adózási szakemberek érdeme is.

Izer Norbert kitért arra is, hogy egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot. A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell adni, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem csoportszinten értelmezendő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.