Elkezdődhet a nemzeti adatvagyon fialtatása

Az állam működése során előállított adatok felhasználásáról és az erre alapuló intézményrendszer kialakításáról szóló törvényjavaslat került a parlament elé.

Magyar Nemzet
2021. 02. 10. 16:16
Scientist monitoring computers in control room
A legnagyobb veszélyben az adataink vannak, ugyanis ezek a legértékesebb árucikkek Fotó: Getty Images Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Mesterséges intelligencia stratégiájának egyik kiemelkedő eleme az ország adatgazdaságának elindítása. Ennek feltétele az állam működése során előállított adatok hatékonyabb felhasználása és olyan intézményrendszer kialakítása, amely az állami adatok elemzésén alapuló szolgáltatást biztosít. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden benyújtott törvényjavaslata ezért meghatározza a Nemzeti Adatvagyon-ügynökség (NAVÜ) és a Nemzeti Adatvagyontanács főbb feladatait, és összefoglalja a nemzeti adatvagyon gazdálkodásával és védelmével kapcsolatos szabályokat.

Gazdasági tőkét lehet kovácsolni az adatvagyonból az elemzések segítségével
Fotó: Getty Images

A javaslat értelmében az állami adatokra nemcsak mint védendő információra, hanem mint forgalomképes vagyonelemre is kell tekinteni. A NAVÜ feladatai közé tartozik majd a nemzeti közadatportál üzemeltetése, a nemzeti közadatkataszter létrehozása és gondozása, anonimizált adatbázisok feldolgozása, elemzése, valamint adatelemzési szolgáltatások nyújtása a kormányzat, a piac és az állampolgárok felé.

Saját adatainkkal is kereskedhetünk

– Az adatra mint üzemanyagra kell tekinteni a digitális gazdaságban, ezért ki kell aknázni a hasznosításában rejlő lehetőségeket. A világon egyedülálló módon Magyarországon az a döntés született meg, hogy az adatot mint jószágot kezeljük – mondta Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Kft. – Nemzeti Adatvagyon-ügynökség (NAVÜ) ügyvezetője, a Digitális jólét program szakmai vezetője a Magyar Nemzetnek egy korábbi cikkben.

A szervezet az állami adatbázisok felhasználásával elemzéseket is készít, és olyan adatkészleteket hoz létre, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Az ügynökség ennek érdekében megkeresheti az érintett adatokat kezelő szerveket, hogy a szükséges adatokat bocsássák a rendelkezésére. Azért, hogy teljes mértékben érvényesüljön a személyes adatok védelme, az együttműködő szerv köteles lesz a nyilvántartások megfelelő anonimizálását elvégezni.

Emellett a NAVÜ szervezett keretek között megnyithatja a közadatbázisokat, ami segítheti a vállalkozásokat abban, hogy magas hozzáadott értékű termékeket – például alkalmazásokat – fejlesszenek ki, és könnyebbé, egyszerűbbé tegyék az állampolgárok mindennapi életét.

Kiemelendő, hogy a törvényjavaslat a nagy adatbázisok szakmai jellegű feldolgozására, feldolgozhatóságára fókuszál, a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó szabályozást nem érinti, így az továbbra is a jelenlegi eljárás szerint történik majd.

Létrejön továbbá a kormánybizottságként működő Nemzeti Adatvagyon-tanács, amelynek tagjai a kormány adatgazdálkodásban érintett miniszterei. A tanács iránymutatásokat és alapelveket határoz meg a NAVÜ tevékenységével és általában a kormány adathasznosítási politikájával kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.