Építőipari ingyentámogatás igényelhető hétfőtől

Technológiai fejlesztéshez, gépbeszerzéshez, újraiparosítási célt szolgáló beruházáshoz biztosít a kormány vissza nem térítendő összegeket.

Magyar Nemzet
2021. 02. 14. 10:46
null
„Amíg viszik, emelünk” – ez volt tavaly az építőipari kereskedők jellemző hozzáállása Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az építőipar továbbra is jelentős hatást gyakorol a munkaerőpiacra, az elmúlt évtizedben kilencvenezer fővel nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma. A kormány ezért támogatja a szektor mikro-, kis- és közepes vállalkozásait abban, hogy folytathassák a korszerű technológiák bevezetését, a hatékonyság növelését eredményező beruházásaikat – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, hogy

az újraindítási akcióterv részét képező, több mint tízmilliárd forint keretösszegű Építő-5 támogatási programra hétfő reggeltől adhatók be a támogatási kérelmek.

Schanda Tamás kiemelte, hogy a kormány ötödik alkalommal írja ki a nagy sikerű Építő programot, ezzel is enyhítve a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait.

Az építőipari vállalkozások technológiai fejlesztéseihez, gépbeszerzéseihez, újraiparosítási célt szolgáló beruházásaihoz biztosított vissza nem térítendő támogatás javítja a cégek működési hatékonyságát és termelékenységét.

A programban a magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező

  • mikrovállalkozások nyolc- és ötvenmillió,
  • a kis- és középvállalkozások 25 és négyszázmillió forint között igényelhetnek támogatást.
  • A támogatáshalmozás szabályainak figyelembevételével azok a vállalkozások is pályázhatnak, amelyek ezt már az Építő program korábbi, 2018-as és 2019-es kiírásaiban megtették. A kérelmek a rendelkezésre álló forrás másfélszeresét meghaladó támogatási igény beérkezéséig, de legkésőbb 2021. március 5-ig nyújthatók be.

    A modernebb technológiák bevezetése is célja a támogatásnak
    Fotó: Mirkó István

    Az építőipar termelése 2010 óta közel hetven százalékkal bővült. Az újraindítási akcióterv fejlesztései és egyéb intézkedései – köztük a lakásépítés ötszázalékos áfája, a felújításokhoz kínált kedvezményes hitel – is új lendületet adhatnak az ágazatnak. – Az Építő-5 programra elektronikus felületen keresztül adhatják be pályázataikat a vállalkozások 2021. február 15-én reggel 8 órától, a részletes információk a pályázatkezelő honlapján olvashatók – tette hozzá a miniszterhelyettes.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.