időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Jelentős összegű támogatásra pályázhatnak az öntözési közösségek

Magyar Nemzet
2021.02.03. 11:10
Jelentős összegű támogatásra pályázhatnak az öntözési közösségek

Megjelent az öntözési közösségek együttműködésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás azoknak a gazdálkodóknak, akik már elismert öntözési közösség tagjai, vagy a jövőben alakítanának ki ilyen közösséget. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. március 8. napjától lesz lehetőség – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A felhívás a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint új öntözési beruházások előkészítéséhez nyújt támogatást.

A támogatási kérelmet az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert öntözési közösségek jogosultak benyújtani – ismertette Nagy István.

Az agrárminiszter a tárca közlése szerint arra emlékeztetett: Magyarország kormánya alapvető célként tekint az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalának, illetve a mezőgazdasági öntözés feltételeinek és az öntözhető és öntözött területek arányának növelésére.

Az öntözési közösségek a beruházásaikhoz és a meglévő telepek üzemeltetéséhez is pályázhatnak a támogatásra
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegzése szerint elvárás, hogy a pályázó

  • az illetékes hatóság hivatalosan elismerte, mint öntözési közösséget,
  • a szántóföldi növénytermesztési ágazatban legalább 100 hektár, a zöldség-gyümölcs termesztési ágazatban legalább tíz hektár öntözését vállalja,
  • az öntözést legalább öt évig fenntartja.
  • A támogatás mértéke beruházásonként legfeljebb 90 millió forint lehet.

    Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.