Háromnegyedére csökkent a hazai használtautó-import januárban

Bár januárban csaknem negyedével kevesebb használt autót hoztak be az országba, mint egy évvel korábban, a gyenge évkezdés ellenére akár a tavalyi adatokat is meghaladhatja a piac, amennyiben a közeljövőben enyhülnek a gazdasági korlátozások – olvasható a JóAutók.hu legfrissebb elemzésében.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 20:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedével esett vissza a használtautó-import januárban az előző év azonos időszakához képest, az év első hónapjában csupán 9893 gépjármű került forgalomba – derül ki a JóAutók.hu elemzéséből, amelyet a Data House számai alapján készített. A csökkenés mértéke az előző év januárjához képest 23,3 százalékos. Nemcsak a koronavírus-járvány okozta megszorítások, hanem a szigorított honosítási szabályok is fékezik a behozatalt – olvasható az elemzésben.

A magánforgalom számára már szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját. Az év elejétől emellett különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása. Ez utóbbi értelmében egyrészt kötelező az uniós típusigazolás vagy az autón elhelyezett típustábla, másrészt a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak immár külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük – idézi a közlemény Halász Bertalant. A JóAutók.hu vezérigazgatója hozzátette: azt majd a gyakorlat mutatja meg, hogy elegendő lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.

A január hagyományosan a használtautó-import aktív időszaka: az elmúlt években ebben az időszakban 12 500–13 000 külföldi használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon. Az idén ez az érték nem érte el a tízezret sem.

Az autópiaci aktivitást elsősorban a világjárvány fogja vissza: ezt bizonyítja az is, hogy nem csupán a használt, hanem az új autók adásvétele is jelentősen visszaesett az év elején. Az elmúlt hónapban mindössze 8867 új autót értékesítettek, ami 12 százalékkal marad el a 2020. januári adattól.

A JóAutók.hu szerint ha az év közepére mérséklődnek a gazdasági és társadalmi korlátozások, akkor a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére is növekedni tud a piac, és a használtautó-behozatal akár meg is haladhatja az előző évi 130 ezres szintet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.