Nem elegendő feltekerni a fűtést a lakásban

Kemény fagyokkal érkezett meg az újabb hidegfront, az időjárási körülmények pedig a fűtőtestek feljebb állítása mellett több helyzetben különös odafigyelést igényelnek mindenkitől, a lakásajtón kívül is.

2021. 02. 15. 8:41
null
A síkosságmentesítést nehezítik az éjszakai fagyok Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aktuális munkavédelmi figyelmeztetés jelent meg szombaton, tekintettel arra, hogy megérkezett a fagyos időjárás, amely az előrejelzések szerint napokig folytatódik.

Már ma érdemes úgy elkezdeni a munkanapot ott, ahol a feladatvégzést a hideg idő közvetlenül befolyásolja, hogy

a munkáltatók ellenőrzik, szükséges-e biztosítaniuk a megfelelő védőfelszereléseket a dolgozóknak.

– Több odafigyelésre és plusz intézkedésekre van szükség – hívta fel a figyelmet Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hétvégi Facebook-bejegyzésében az érintett cégeket arra emlékeztette, hogy

a hideg időben megfelelően hőszigetelő munkavédelmi ruházatra, például sapkára, védőmellényre, kesztyűre, bélelt bakancsra lehet szükség.

A munkavédelmi felügyelők rajtaütésszerűen megjelenhetnek a munkaterületeken, hogy ellenőrizzék a szabályszerű öltözetet is Fotó: Magyar Nemzet

Arra is figyelmeztet, hogy hamarabb, könnyebben elfáradnak a dolgozók a hideg munkakörnyezetben, ami balesetveszélyes is lehet, mivel önmagában megterhelő a szervezetnek ez az időjárás, ilyenkor nehezebb koncentrálni. Mindenkinek segíthet a hőháztartás kiegyensúlyozásában, ha több meleg ételt, folyadékot, vitamint fogyaszt, ám az alkoholfogyasztás fokozza a kihűlés kockázatát.

„A dolgozók figyeljenek egymásra is, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Erre a célra mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen”

– fogalmaz a hétvégi felhívás. A csepeli önkormányzat friss figyelmeztetése is többek figyelmére lehet érdemes.

Nemcsak a hivatalos ellátóhelyeken, hanem lépten-nyomon szükség lehet a segítő figyelemre Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kerületek nappali melegedőinek elérhetőségei mellett kitérnek arra, hogy

aki a köztereken, lépcsőházban, üres épületben, bárhol segítségre szoruló emberrel találkozik, ne menjen el mellette szó nélkül, hanem telefonáljon.

Mint írják,

nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek, akár a közvetlen közelünkben is.

Ezért ha a szomszédnál nem füstöl a kémény, ha azt látjuk, hogy nappal is égve hagyta a villanyt, ha egy ideje nem láttuk az ismerősünket, akkor érdemes csengetni, telefonálni.

Az állami erdőgazdaságokban megbízhatóan szolgálják ki a vásárlót, ráadásul van, ahonnan az interneten keresztül is elég megrendelni a fát Fotó: Teknős Miklós

További fagyos információ, hogy akik a szezon eleji rendeléskor nem számítottak nagy hidegekre, ezért ütemesebben fogy a tűzifakészletük, és nem biztos, hogy kitart tél végéig, a Pilisi Parkerdő internetes oldalán is leadhatnak rendelést a tűzifa webshopban, vagyis utazás nélkül, érintésmentesen gondoskodhatnak az utánpótlásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.