időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Szinte minden első házas kihasználja a kedvezményt

Forrás: MTI
2021.02.14. 12:40
Szinte minden első házas kihasználja a kedvezményt

– Több mint négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos állami támogatást tavaly, mint 2015-ben, az Európai Unióban egyedülálló adókedvezmény bevezetésének évében – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy a családalapítást támogató intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Legalább minden második, nemrég összeházasodott párnak van gyermeke – erre utalnak az adatok, hiszen sokan a gyermekek után járó családi kedvezményt is igénybe veszik az első házasság után járó mellett. – Ez az arány még jobb is lehet, hiszen a két kedvezményt egyszerre érvényesítő, 45 ezer első házas, kisgyermekes szülő mellett sokan vannak, akik felosztják egymás között a két kedvezményt: egyikük az első házast, másikuk a családi kedvezményt veszi igénybe; és ők nem is szerepelnek a statisztikában – jegyezte meg a pénzügyminiszter helyettese.

A friss házasok a családi kedvezményt is igénybe vehetik
Fotó: Vas Népe/Szendi Péter

Az szja-bevallások adatai alapján 2019-ben több mint 93 ezer első házas igényelte az adóban kifejezve havi ötezer forintos kedvezményt, ezzel ez érintettek összességében 3,4 milliárd forinthoz jutottak. Ehhez képest az első évben, vagyis 2015-ben 22 ezren éltek a lehetőséggel, ami akkor összességében félmilliárd forintnyi kedvezményt jelentett.

Tállai András szerint az adórendszer számos eleme védi a családok anyagi helyzetét, óvja vagyonuk biztonságát.

– Aki ma dolgozik, annak unió szerte az egyik legalacsonyabb, csupán 15 százaléknyi személyi jövedelemadóval kell számolnia, az első házasságukat megkötők összesen százhúszezer forint adókedvezményre szereznek jogot két év alatt – összegzett az államtitkár.

 

A szülők havonta

  • egy gyermek után tízezer,
  • kettő után összesen negyvenezer,
  • három vagy több gyermeknél gyermekenként 33 ezer forint havi kedvezményt érvényesíthetnek.
  • A négy- vagy többgyermekes anyáknak ezeken felül még szja-mentességet is garantál a jogszabály.

    Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.