időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

A legtöbben belső felújításra költenék a támogatást

Horváth Éva
2021.03.10. 20:52
A legtöbben belső felújításra költenék a támogatást

A lakásfelújítási támogatásra jogosultak több mint kétharmada tervez idén felújítást, megközelítőleg fele három és hatmillió forint közötti összeg erejéig, míg a lakásfelújítási támogatásra nem jogosultak ötven százaléka egy- és hárommillió forint közötti összeget költene erre – derült ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felméréséből, amelynek során általában a lakásfelújítással, mellette a támogatás igénybevételével kapcsolatos szokásokat, terveket vizsgálták.

A lakásfelújítási támogatásra jogosultak több mint kétharmada tervez idén felújítást Fotó: Katona Vanda

A felmérésben részt vevők 17,6 százaléka az otthonfelújítási támogatás miatt vág bele valamilyen felújításba, míg 58,8 százaléka egyébként is felújított volna, de a támogatás hatására sokkal több munkálatot vállal. A felújítandó ingatlan típusára vonatkozóan mind a támogatásra jogosultak, mind a támogatásra nem jogosultak körében a válaszadók több mint fele családi házat tervez helyrepofozni.

A támogatásra jogosult válaszadók harminc százaléka panellakást, 12 százaléka téglaépítésű társasházi lakást, míg a támogatásra nem jogosultak 25 százaléka téglaépítésű társasházi lakást és 19 százaléka panellakást újítana fel idén. A kutatásban részt vevők hetven százaléka meglévő ingatlanában tervez felújítási munkálatokat, míg harminc százalék új ingatlan vásárlása vagy költözés miatt vág bele a munkálatokba.

A munkálatok esetében a legnépszerűbb a belső tér felújítása, a családi házban élőknek főként a kerítés építése, felújítása, térburkolat készítése, cseréje szerepel leggyakrabban a tervek között.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.