A járvány előtti szint közelében a bizalom

A fogyasztói bizalmi index is csak egyszer, 1998 júniusában, a Fidesz választási győzelme után javult a mostanit meghaladó mértékben.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 9:06
null
Az év első két hónapjában 4,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés éves szinten
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GKI konjunktúraindexe áprilisban megközelítette a tavaly márciusi, a járvány okozta nagy zuhanása előtti szintjét, az üzleti várakozások kissé e fölé is emelkedtek. A lakosságiak ugyanakkor jelentősen alatta maradtak, de így is eléggé, az előző havi mínusz 32,6 pontról mínusz 24,6 pontra erősödtek – közölte az MTI-vel a GKI Gazdaságkutató.

Áprilisban a konjunktúraindex a márciusi mínusz 16,7 pontról mínusz 6,8 pontra javult. Egyetlen hónap alatt ekkora emelkedésre még nem volt példa, a fogyasztói bizalmi index is csak egyszer, 1998 júniusában, a Fidesz választási győzelme után javult a mostanit meghaladó mértékben.

Ismét optimisták az építőipari és ipari cégek

Az üzleti szférában a legoptimistábbak az építőipari és ipari cégek, a legkevésbé pedig a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások. Az ipari bizalmi index most áprilisban másfél év óta először lépett ismét a pozitív tartományba. Ez elsősorban a javuló termelési várakozásoknak köszönhető, de jobb lett a rendelésállomány, az export megítélése is, miközben a készletek növekedését is jelezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index lényegében visszatért a járvány kitörése előtti szintre. Kedvezőbb lett az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága áprilisban látványosan javult, utoljára 2019 nyarán volt ilyen magas. Az áremelési törekvés minden ágazatban kissé erősödött (főleg a kereskedelemben és az építőiparban), miként a fogyasztók inflációs várakozása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.