A szárazság és a fagy is hatalmas gondot okoz a gazdáknak

Az elmúlt napokban az éjszakai fagyok már károsíthatták a gyümölcsösöket, ám ennek mértéke még nem látható.

Magyar Nemzet
2021. 04. 11. 8:15
null
Március végére a talaj felső húsz centiméteres rétegében a nedvességtartalom a kritikus negyvenszázalékos érték alá csökkent Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár nemcsak a korai virágzású gyümölcsösökben, de a csonthéjasok többségében is kárt tehettek az áprilisban visszatérő éjszakai fagyok az Országos Meteorológiai Szolgálat összegzése szerint. A szakmai képviseletek ugyanakkor korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy

noha áprilisban komolyabb kárt tehet a gyümölcsösökben a fagy, mint márciusban, a pusztítás mértékét májusban lehet csak felmérni.

A gyümölcsfák többsége most virágzik, ám a tavalyi gyenge termés miatt a fák kipihentebbek, több virágot hoznak, amelyeknek csak egy részét érinti a fagykár.

Nehezíti az aszály a gazdák munkáját
Fotó: Mirkó István

Míg a gyümölcsösökben a fagyos éjszakák okoznak bosszúságot, addig a földeken az aszály.

A szárazság az egész országot érinti, a tavaszi munkálatokat nehezíti a kiszáradt talaj.

A Dunántúlon és a középső országrészben a felső húsz centiméteres talajréteg nedvességtartalma nem éri el a kritikus negyvenszázalékos értéket sem, sok helyen pedig harminc százaléknál is alacsonyabb.

Az elmúlt két évben a csapadékszegény tél vége és a tavasz eleje a repcetermésben okozott komolyabb kiesést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.