A nyárihoz hasonló volt a hétvégi forgalom a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es úton, és Balatonlelle üdülőövezetében is csaknem megteltek a parkolók, de a vendéglők teraszait szombaton és vasárnap még nem szállták meg a vendégek. Mivel a sörözéshez nem volt kimondottan kedvező az időjárás, az egyik legkedveltebb földvári étteremnél panyolai szilvapálinkával és frissen sült, házi pogácsával várták az idei első „teraszozókat”.
A lellei vasútállomás és a hajókikötő között nyaranként nyitva tartó kilenc vendéglő közül csak kettő várta a terasznyitásra érkezőket, a három büfé viszont már öles megállítótáblán kínálta a lángost, a palacsintát és a hekket. Sorban állni nem kellett a hétszáz és ezerkétszáz forintért kínált tejfölös, füstölt sajtos, baconös palacsintáért, amelyek árát idén száz-száz forinttal emelték a büfések. Az egyik partközeli büfé tulajdonosa arról beszélt, hogy mivel jelentősen drágult a csirkemell és a marhahús is, egyes ételek árát emelni kellett.
Ezerötszáz és kétezer forintos menüt kínáltak a lellei hajóállomáshoz közeli egyik vendéglőben, az üdülőhely korzójának másik teraszán pedig ezerhatszáz, ezerhétszáz forintért kanalazták a halászlét, ezerötszázért pedig a babgulyást. Gombóconként 330, de néhol négyszáz forintot is kell majd fizetni a fagyiért a Balaton legfelkapottabb, kézműves cukrászdáiban. – Mi nem adalékanyagokból, hanem friss tejből, házi tojásból és tejszínből készítjük a fagylaltot – érvelt a magasra srófolt ár mellett egy dél-balatoni cukrászmester, aki társaihoz hasonlóan úgy látta, május eleje előtt nincs értelme nyitni. Sok ínyencséget kínált viszont elvitelre vagy teraszos fogyasztásra a tihanyi Rege, a füredi Bergmann cukrászda, valamint a gyenesdiási Bringatanya fagylaltozónál is sok kerekező tartott néhány perces pihenőt.
– Jól meggondolják majd vendéglősök, hogy mennyire lesz rentábilis a terasznyitás – nyilatkozta az egyik szaklapnak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. Többek közt ezen mérlegelés eredményeként döntött a nyitás elhalasztása mellett a szemesei Kistücsök vendéglő tulajdonosa. Csapody Balázs – aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöki tisztjét is betölti –, lapunknak azzal is magyarázta a nyitás egyhetes elhalasztását, hogy még nem fejeződött be a vendéglője kerthelyiségének, belső és külső bútorzatának nyolcvanmillió forintos felújítása.