Mától jelzik a vihart a nagy tavainkon

A viharjelzés pontosságát mutatja, hogy napjainkban késve kiadott riasztás miatt a Balatonon nem fordul elő haláleset.

2021. 04. 01. 14:33
null
Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben is április 1-jén kezdődik és október 31-én fejeződik be a viharjelzés a Balatonon, a Velencei-, a Fertő és a Tisza-tavon. A jelzőrendszer technikai üzemeltetését idén is a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) látja el, a 11 balatoni, három Tisza-tavi és a velencei-tavi mérőállomás adatainak feldolgozása és a viharjelzés kiadása az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladata.

„A viharjelző pontok villogó fényjelzéssel hívják fel a vízen tartózkodók figyelmét, ha erős szélre, viharra kell számítani. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt, ilyenkor a parttól legfeljebb ötszáz méteren belül szabad tartózkodni, másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként kilencvenszer villannak fel”

– áll az OKF közleményében.

Horváth Ákos, az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője a csaknem nyolcvanéves balatoni viharjelzés kezdetéről lapunknak azt mondta: miután 1931. szeptember 5-én egy orkán söpört végig a Balatonon – amely többek közt kárt tett a korabeli légügyi hatóság vízirepülő-iskolájának gépeiben is –, Hille Alfréd meteorológus és repülőtiszt, a hatóság műszaki igazgatója rögvest hozzákezdett a balatoni viharjelző szolgálat tervének kidolgozásához. Az ’50-es években a mólók végén elhelyezett árbóchoz rögzített, felhúzható kosárral jelezték a vihart, később hangjelzés is figyelmeztette a vízen tartózkodókat, 1970-től pedig automata fényjelző készülékek adnak jelzést a vihar közeledtére. A viharjelzés pontosságát mutatja, hogy napjainkban

késve kiadott riasztás miatt a Balatonon nem fordul elő haláleset.

 

(A borítóképen: Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felől fényképezve 2020. július 21-én este Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.