Megjelent az ültetvények telepítését, megújítását célzó pályázat

Megjelent az ültetvények telepítésére és korszerűsítésére kiírt, 15 milliárd forintos keretösszegű pályázat.

Magyar Nemzet
2021. 04. 21. 14:45
Szabolcs, almanap, alma
A korszerű ültetvények védettebbek a tavaszi fagyok és a nyári jégesők ellen is Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 24-től nyújthatják be a termelők a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására a kérelmüket. A pályázatot 15 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium.

Nagy István agrárminiszter azt hangsúlyozta, hogy a felhívásnak köszönhetően az új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, a területekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő jégvédő háló kialakítására és a fagyvédelmi rendszerek kiépítésére lehet támogatást igényelni.

– A pályázaton a betakarítást segítő eszközök és gépek beszerzésére is lesz lehetőség. A tervek szerint a hozzájárulás akár ötezer hektár új ültetvény telepítését segítheti

– ismertette a tárcavezető. Nagy István kiemelte, a korábbiakhoz képest újdonságot jelent, hogy a támogatás az ültetvénytelepítés vonatkozásában az adott területre eső egységköltség formában igényelhető.

A korszerű ültetvények védettebbek a tavaszi fagyok és a nyári jégesők ellen is
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Ez azt jelenti, hogy az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével nem kell számlaalapon elszámolnia a kedvezményezetteknek.

A támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint május 24. és augusztus 23. között lesz lehetőség. Az első időszakban beadott sikeres pályázatok nyertesei így akár már az őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

A beruházások költségeinek a felét fedező, vissza nem térítendő támogatás legfeljebb ötszázmillió forint lehet.

A miniszter elmondta, az alma- és a körteültetvényekre hektáronként nagyságrendileg 12–14 millió forint, míg a meggy-, a szilva- és a barackültetvényekre 10,5–11,5 millió forint telepítési költséggel számolhatnak a pályázók. A gyógynövényágazatban az egy hektárra jutó kalkulált telepítési költség 1,1–2,3 millió forint lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.