Több százmilliárd forint értékben jelennek meg pályázatok

A megújuló vidék, megújuló agrárium program történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja a mezőgazdaságot és élelmiszeripart.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 11:20
A mezőgazdaság hitelállománya 2011 óta 11 százalékkal nőtt
A mezőgazdaság hitelállománya 2011 óta 11 százalékkal nőtt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A megújuló vidék, megújuló agrárium program történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja és megerősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart” – ismertette Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében.

Az MTI-nek küldött dokumentumban a tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz nyolcvanszázalékos hazai társfinanszírozást biztosít a kormány, amely az egész agráriumot és vidéket érintő fejlesztési program elindítását teszi lehetővé. Hozzátette:

a következő hónapokban mintegy hatszázmilliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázati felhívásokat a kormány döntésének és a Vidékfejlesztési program következő módosításának köszönhetően.

Emellett a múlt év végén megjelent kiírásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt azok keretösszegét is 280 milliárd forinttal emelik meg.

Áprilisban az állattartó telepek megújítására harminc-, a gyümölcs- és gyógynövényültetvények telepítésére 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás jelenik meg. Májusban ötvenmilliárd forintos forrással terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére lesz lehetőség. A külterületi helyi közutak megújítására pedig ötvenmilliárd forint értékű felhívás jelenik majd meg. Várhatóan júniusban a kertészetek és a gomba-előállító üzemek fejlesztésére ötvenmilliárd forintos, illetve húszmilliárd forintos forrással tesznek közzé kiírásokat. Ugyancsak a nyár elejére várható egy ötvenmilliárd forintos pályázat a kisebb élelmiszeripari projektek támogatására, egy kétszázmilliárd forintos kerettel pedig az ágazat nagyobb beruházásaira lesz lehetőség. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre százmilliárd forintos pályázat nyílik meg.

A miniszter jelezte: mindezek mellett természetesen folytatódnak azok a programok, amelyekkel a gazdálkodók a korábbi években is jelentős eredményeket értek el. A tárcavezető példaként említette az agrár-környezetgazdálkodási, az ökológiai gazdálkodási és a tejelő szarvasmarhák állatjóléti támogatásait.

Nagy István a közleményben felhívta a figyelmet arra is, hogy a múlt év végén kiírt felhívások esetében a kormány a források jelentős emeléséről is döntött.

Így az állattartó telepek korszerűsítésére összesen 260 milliárd forint, a kertészeti üzemek fejlesztésre pedig összesen 68 milliárd forint áll rendelkezésre. Előbbi felhívás ráadásul várhatóan már júniusban ismét megnyílik, így az állattartók újra pályázhatnak a létesítmények jelentős mértékű, akár több milliárd forintos megújítására.

A tárcavezető elmondta, hogy emelt keretösszeggel folytatódnak a vízgazdálkodási ágazat fejlesztését és az erdősítést támogató intézkedések is. A tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátására, az egyedi szennyvízkezelésre, a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális megújítására, valamint a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére indított nagy sikerű felhívások kapcsán várhatóan továbbra is lehetőség lesz pályázatok benyújtására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.