Újabb VW-vezetőket vádoltak meg a dízelbotrányban

Már hat éve, hogy kirobbant a VW dízelbotránya, a büntetőeljárások csak most érik el az alacsonyabb beosztású vezetőket.

2021. 04. 26. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német ügyészek 15 újabb Volkswagen-vezetőt és egy beszállítót vádoltak meg a 2015-ben kirobbant dízelkibocsátási botrány kapcsán – közölte az ügyészség szóvivője az Autonews.com jelentése szerint.

A gyanúsítottakat adócsalással, közvetett hamis igazolással és reklámozással járó csalás elősegítésével vádolják

– mondta Klaus Ziehe, Braunschweig város ügyészségének munkatársa. A botrány során a VW, az Audi, a Seat és a Skoda márkák több mint kilencmillió járművét adták el a fogyasztóknak egy úgynevezett hatástalanító eszközzel, amely segített kijátszani a dízelmotorok kibocsátási tesztjeit. Az ügyészség nem nevezte meg az újabban megvádolt vezetőket, akiknek azt róják fel, hogy hatósági jóváhagyás nélkül hoztak forgalomba autókat, vagyis félrevezették a vásárlókat a hirdetésekben – mondta Ziehe. Hozzátette, a vádirat terjedelme mostanra elérte az 1554 oldalt.

Amikor még Martin Winterkorn ült a kormánykeréknél. A VW egykori vezére ma bukott ember
Fotó: Reuters

A Volkswagen a múlt hónapban közölte, hogy

kártérítést követel egykori vezérigazgatójától, Martin Winterkorntól és az Audi volt főnökétől, Rupert Stadlertől a dízelkibocsátási botrány miatt,

amelyet 2015-ben lepleztek le. Az egymillió euró a valaha volt legmagasabb kártérítési igény egy németországi cégvezetővel szemben – írta a Sueddeutsche Zeitung. Az összeg nagy részét valószínűleg a korábbi vezetők felelősségbiztosítása fedezi. Martin Winterkorn és a többi menedzser tárgyalását szeptemberre halasztották a járvány miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.