Közeledik a határidő, elindult a hajrá

Holnap éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó-bevallás határideje. Eddig az adófizetők három és fél millió alkalommal keresték fel azt az internetes felületet, ahol az adóbevallásokat meg lehet nézni – az érték nagyjából félmillióval nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Azoknak, akik még nem végeztek a bevallási teendőkkel, az adóhivatal szóvivőjének a segítségével összegyűjtöttük az idei bevallásleadás legfontosabb tudnivalóit.

Jakubász Tamás
2021. 05. 19. 6:05
null
Budapest, 2018. október 27. Egy férfi átállítja karórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli idõszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdõdik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy oly sok éve már, a személyi jövedelemadó-bevallás határideje idén is május 20-a, vagyis

holnap éjfélkor lejár a rendelkezésre álló idő.

Ahhoz is hozzászokhattak már az adófizetők, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden érintettnek adóbevallási tervezet készít, a dokumentumok március közepe óta megtekinthetők az erre a célra létrehozott internetes felületen. Az e-szja-portálra azonban csak azok tudnak belépni, akik rendelkeznek megfelelő, például ügyfélkapus hozzáféréssel, a többiek megkérhették az adóhivatalt, hogy a szervezet postázza ki címükre az elkészített tervezetet.

Mennyien intézkedtek eddig?

– Utóbbi lehetőséggel 225 ezren éltek, az e-szja-portált pedig három és fél ­millióan keresték eddig fel. Idén félmillióval több alkalommal léptek be az adófizetők a bevallásokat tartalmazó portálra, mint tavaly – mondta lapunk kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Kis Péter András emellett válaszolt mindazokra a fontos kérdésekre, amelyek a bevallási hajrában felmerülhetnek.

Kinek mi a teendője?

Tele a zsák. Egyre kevesebb adóbevallás érkezik postán a hivatalhoz Fotó: Bach Máté

– Tanácsos átnézni a NAV által készített, személyre szóló tervezetet

– kezdte Kis Péter András. – A dokumentumot holnap éjfélig lehet elfogadni, módosítani és kiegészíteni. Ezt az internetes felületen könnyen meg lehet tenni, de sokan papíralapon is intézkedhetnek.

– A teendőkkel kapcsolatban a legfontosabb információ – folytatta a szóvivő –, hogy aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a NAV által készített dokumentuma. Az nem számít, hogy valaki az interneten nézi meg a tervezetet, vagy a postán kapta meg az iratot. E szabály alól azonban akadnak kivételek. Az egyéni vállalkozóknak, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az őstermelőknek mindenképpen le kell adniuk a bevallást.

– Természetesen az ő dolgukat is megkönnyíti a NAV által készített tervezet – hívta fel a figyelmet Kis Péter András. A szóvivő magyarázatként hozzátette: az érintettek aktív közreműködésére azért van szükség, mert az adóhivatal csak azokat az adatokat tüntetheti fel a tervezetekben, amelyek a rendelkezésére állnak. Egyes vállalkozási információk azonban csak úgy futhatnak be a NAV-hoz, ha azokat az érintettek maguk megadják. – Ha valamely őstermelő, egyéni vállalkozó vagy áfás magánszemély elfeledkezne teendőjéről, vagyis május 20-ig elmulasztaná a tervezet módosítását, kiegészítését, és saját maga sem készítene szja-bevallást, akkor sem kell a legrosszabbra felkészülnie.

A NAV ugyanis tizenöt napos határidővel felhívja majd a figyelmét arra, hogy a hiányt pótolnia kell – mondta a szóvivő.

A legfontosabb szabályok között meg kell említeni azt is, hogy azoknak az őstermelőknek, akiknek az e tevékenységből származó éves bevételük tavaly nem haladta meg a hatszázezer forintot, és más adóköteles jövedelmük sem volt, nem kell bevallást benyújtaniuk. Az őstermelők ezt a NAV által kiküldött kiegészítőnyilatkozaton is jelezhetik.

Hogyan lehet elkérni a visszajáró adót?

Előfordulhat, hogy az adófizető valamekkora összeget visszaigényelhet. – A kiutaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Abban az esetben is fel kell tüntetni az utalási adatokat, ha az adófizető önkéntes pénztár tagja, nyugdíj-előtakarékossági számlája vagy nyugdíjbiztosítási szerződése van.

Ilyenkor adó-visszatérítés jár, amit az adóhivatal utal át az érintett szolgáltatónak. Ehhez viszont meg kell adni a pénztár, a nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát.

Hogyan ajánlhatók fel a százalékok?

Idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról – mondta a szóvivő. Az egyik százalék felajánlható valamely civil szervezetnek, a másik pedig a vallási szféra egyik szereplőjének vagy a Nemzeti tehetség programnak. Az adóhivatal honlapján megtalálható a szóba jöhető civil szervezetek listája, akárcsak a vallási szervezetek technikai száma.

Ez ügyben fontos lehet, hogy a vallási egy százalék ügyében korábban tett nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik kedvezményezettet, vagy a nyilatkozatát vissza nem vonja. Az az egyház kapja meg tehát az egy százalékot, amelyet az adófizető a korábbi bevallásakor megjelölt. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára továbbra is évente meg kell tenni a felajánlást.

Kis Péter András megjegyezte:

a rendelkezőnyilatkozat akár az adóbevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is benyújtható.

Utóbbi esetben a ­20EGYSZA jelű nyomtatványt kell kitölteni. A leadási határidő az egy százalékoknál is május 20.

Hogyan kérhetünk segítséget?

Akik esetleg elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azoknak a szóvivő azt javasolja:

tárcsázzák az adóhivatal infóvonalát a 1819-es telefonszámon.

Itt a hatóság munkatársai május 20-ig 8 óra 30 perctől 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.