Konvergenciaprogram: megkezdődhet a magyar gazdaság újraindítása

Az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogram 2021-ben 4,3 százalékos, míg 2022-ben 5,2 százalékos növekedést valószínűsít, ezt követően a magyar gazdaság éves szinten négy százalékot meghaladó mértékben bővülhet.

Magyar Nemzet
Forrás: PM2021. 05. 01. 10:40
null
A külvárosokban a tavalyihoz hasonló maradhat a beruházási aktivitás Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdaságvédelmi és a Gazdaság-újraindítási akcióterv, valamint az eredményes oltási program megteremti a lehetőséget arra, hogy a magyar gazdaság idén visszatérjen a dinamikus, uniós átlag feletti növekedési pályára – áll a Pénzügyminisztérium által bemutatott konvergencia-programban, amelyet a tárca benyújtott az Európai Bizottsághoz.

A növekedést támogatja, hogy az adópolitika továbbra is a munkát terhelő adók csökkentésére helyezi a hangsúlyt

Fotó: Mirkó István

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként jelentős források áramlottak a gazdaságba, amelyek egyaránt segítették a vállalkozásokat, családokat és munkavállalókat – áll a konvergencia-programban, amely tájékoztatást ad a kormány gazdaságpolitikai céljairól, ismerteti a makrogazdasági és költségvetési folyamatokat, különös tekintettel a koronavírus-válság hatásaira és az arra adott gazdaságpolitikai válaszokra. A dokumentum rögzíti:

a Gazdaságvédelmi akcióterv eredményeire alapozva a kormány meghirdette a Gazdaság-újraindítási akciótervet, amelynek intézkedései hosszú távon is támogatják a magyar gazdaság növekedését.

A beruházások és a versenyképesség növelését segítő költségvetési ösztönzők mellett a gazdaság teljesítményét segíti, hogy a 2021–2027-es időszakban több mint negyvenmilliárd euró új uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére – áll a dokumentumban.

A növekedést támogatja, hogy az adópolitika továbbra is a munkát terhelő adók csökkentésére, a vállalkozások terheinek mérséklésére, az adóbeszedés hatékonyságának növelésére és az adórendszer egyszerűsítésére helyezi a hangsúlyt. A program 2021-ben 4,3 százalékos, míg 2022-ben 5,2 százalékos növekedést valószínűsít, ezt követően a magyar gazdaság éves szinten négy százalékot meghaladó mértékben bővülhet. A dokumentum 2021-re 7,5 százalékos, majd az azt követő évekre folyamatosan csökkenő hiánnyal számol, hozzátéve, hogy Magyarország államadóssága tovább csökkenhet, 2025-re előreláthatólag a bruttó hazai termék 73,1 százalékára mérséklődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.