Stabilitást és figyelmet várnak leendő munkahelyüktől a pályakezdők

A húsz év alattiak a környezettudatosságot várják el, míg az idősebbek a fizetést tartják fontosabbnak.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 6:55
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19 harmadik hulláma jelentős változásokat hozott a fiatal munkakeresők elvárásaiban. Több stabilitást és figyelmet, ellenben kevesebb rugalmasságot és kihívást keresnek a pályakezdők. A kedvező munkahelyi légkör, a vezetők támogató hozzáállása és a cégen belüli előrelépési lehetőségek most a legfontosabb szempontok a kezdők munkahelyválasztásánál.

A fiatalok többsége akár öt évig is dolgozna első munkahelyén – derül ki a Zyntern.com pályakezdő állásportál harmadik hullám alatt végzett, négyezer, 16 és 28 év közötti fiatal bevonásával készült felméréséből.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is jellemző, hogy a fiatalok a felelősségteljes, önálló munkavégzést, valamint a kreatív kibontakozást részesítik előnyben az egyértelmű, nem nagy felelősséggel járó feladatokkal szemben.

A korcsoportok között több eltérésre is fény derül: a 19 évesnél fiatalabbak az átlagnál jóval fontosabb szempontnak tartják a leendő munkahely környezetvédelmi törekvéseit, míg a 27 év felettieknek a fizetés mértéke és a kreativitás kibontakoztatásának lehetősége a legfőbb szempont.

A válaszadók többsége multinacionális vállalatoknál helyezkedne el leginkább vagy saját vállalkozást indítana. A 16–19 éves korosztály szívesebben vállalkozna, míg a 20–26 évesekre jellemző, hogy inkább multinál helyezkednének el. Érdekesség, hogy

a 27 évnél idősebbek az átlagnál jóval kevésbé választanák a nemzetközi cégeket.

A férfiak és a nők vállalkozási kedvé­ben nem mutatkozott különbség, azonban a férfiak nagyobb arányban dolgoznának szabadúszóként, mint női kortársaik. A vidékiek pedig nagyobb arányban választanák az állami szférát, mint a budapestiek, ellenben kevésbé vonzza őket a startupok és a multik világa.

Csökkent a kezdő fizetés iránti igény nemek, korosztályok és lakhely szerinti különbsége. A fővárosiak a korábbi kilenc százalék helyett már csak három százalékkal várnak magasabb fizetést a vidékieknél, míg a férfiak és nők közötti igények húszról tizenöt százalékra apadtak.

Átlagosan nettó 248 800 forintos fizetést tartanak elfogadhatónak a pályakezdők.

A legtöbbet, 299 ezer forintot az orvosi diplomával állást keresők, míg a megkérdezettek közül a legkevesebbet, valamivel több mint 210 ezer forintot a pedagógusok várnak el.

A legnépszerűbb munkáltatók versenyét az Audi nyerte, a második helyen a Telekom, a harmadikon pedig a Bosch végzett. Épphogy lecsúszott a dobogóról az OTP Bank, amelyet a Mol, majd a Google követett. Az első tízben helyett kapott még a Morgan Stanley, a Vodafone, a Mercedes és a Richter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.