időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Több kedvezmény megmarad júniustól

Magyar Nemzet
2021.05.30. 12:00
Több kedvezmény megmarad júniustól

A kormány átfogó intézkedésekkel igyekezett segíteni a bajbajutott vállalkozásoknak, hogy úrrá lehessenek a koronavírus-járvány gazdasági következményein. Ilyen lépés volt az adómentesség, a bértámogatás, vagy éppen a kedvezményes áfakulcs bevezetése bizonyos szolgáltatási körben. Ezek egy része júniustól is fennmarad.

– Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-jétől még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat – tájékoztatta a távirati irodát Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban jelent nagy segítséget. Tállai András szerint több szempontból is jelentős adóügyi könnyítésről van szó.

– Egyrészt az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint, másrészt a gazdaság újraindításának is fontos lépése lehet az, hogy héthavi munkáltatói adómentességet kaptak a járvány által leginkább sújtott vállalkozások.

Az intézkedés érdemi segítséget jelent, hiszen összességében csaknem harmincmilliárd forintot hagyhat az érintetteknél – magyarázta az államtitkár.

– A májusi adóelengedést az érintett, csaknem húszezer vállalkozás minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe; csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak – mondta. Az államtitkár beszélt arról is, hogy május 31-ig még igényelhető az ágazati és a kutatás-fejlesztési bértámogatás is, amelyből a kormányhivatalok május 8-ig már több mint 84 milliárd forintot utaltak ki.

Tállai András kiemelte, hogy a vendéglátásban tevékenykedőket május 31-ét követően is segíti az, hogy továbbra is a legalacsonyabb, ötszázalékos általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. Az intézkedés a november 14-i bevezetése óta már több mint tízmilliárd forintot hagyott az érintetteknél.

– Az újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása – hangsúlyozta Tállai András. – Az akár tízmillió forint hitelösszegig elérhető kölcsönt – amely kamatmentes, három év törlesztési türelmi idővel – már nemcsak a járvánnyal leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. Azok a kisvállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, akiknek az árbevétele a járvány miatt jelentősen csökkent – mondta. – Tehát azoknak a cégeknek, egyesületeknek is nagy segítséget jelenthet a gyorskölcsön, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a százmillió forintot, és az minimum harminc százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszámuk nem haladta meg a 25 főt – magyarázta az államtitkár.

– Május 18-ig 5800 igénylés érkezett a hitelkonstrukcióra 47 milliárd forintot meghaladó összértékben – jegyezte meg Tállai András.

Segít az új turisztikai állásportál

Díjmentes turisztikai állásportált hozott létre a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. Az egyszerű, felhasználóbarát, gyors online álláskereső alkalmazás a Karrier.check-inn.hu címen érhető el – ismertette a távirati iroda. – A rendszer automatikusan összekapcsolja az álláskeresőt a munkáltatóval, ha a megadott feltételeknek megfelelő új hirdetést adnak fel – írták. – A munkáltatók korlátlan számú hirdetést adhatnak fel mintegy 150 munkakörre – olvasható a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.