Jelentősen növelte tartalékait a jegybank

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017–2020 közötti monetáris politika – állapítják meg az Állami Számvevőszék szakértői.

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 17:43
null
20200610 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017–2020 közötti monetáris politika – szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben. A központi költségvetésnek 2017 és 2020 első fél éve között nem keletkezett térítési kötelezettsége a Magyar Nemzeti Bank felé, sőt az MNB utalt át 2019-ben ötvenmilliárd forint, 2020-ban pedig 250 milliárd forint osztalékot a központi költségvetésnek. A tartósan alacsonyan tartott jegybanki alapkamat és az állampapírok iránti keresletet növelő monetáris politikai intézkedések mérsékelték az államadósság finanszírozási költségeit – emelik ki az ÁSZ elemzői.

Évről évre javult a jegybank eredményessége 2017 és 2020 között – derül ki az ÁSZ elemzésből Fotó: Kurucz Árpád

A vizsgált időszakban évről évre javult a jegybank eredményessége. 2019-ben és 2020 első fél évében az árfolyamváltozáshoz kapcsolódó eredmény jelentősen megemelkedett, 2017-től a kamateredmény is pozitívba fordult, majd a 2017–2019 közötti időszakban növekvő tendenciát mutatott. 2020 első felében a koronavírus-járványhoz kapcsolódó hatások együttesen csökkentették a kamateredményt, azonban az továbbra is pozitív maradt. Az elemzés időszakában az MNB számottevően növelte a tartalékait is – teszik hozzá.

Az ÁSZ elemzői hangsúlyozzák, hogy az MNB intézkedéseivel hozzájárult a költségvetés kamatkiadásainak mérsékléséhez. A 2017–2019 közötti időszakban a monetáris politika által befolyásolt kamatszintcsökkenés – a nominális adósság növekedése mellett is – az adósságszolgálati költségek több mint 240 milliárd forintos mérséklődését eredményezte – állapították meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.