Magasan áll az olaj ára, drágulás jöhet a hazai kutakon

Akár már ezen a héten megmutathatják magukat a itthon is a nemzetközi piaci folyamatok, három–öt forintot is emelkedhetnek az üzemanyagárak.

2021. 06. 08. 13:17
null
Az elmúlt egy évben 11,7, az előző hónaphoz képest 6,6 százalékkal emelkedett az üzemanyagok ára Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lendített az olajárakon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete. Az OPEC és szövetségesei a múlt héten a gazdasági növekedés jeleit nyugtázva bejelentették, hogy a kereslet növekedésének reményében az eredeti terveknek megfelelően folytatják önkéntes termeléskorlátozási kvótájuk fokozatos kivezetését. A virtuális egyeztetésen arról állapodtak meg, hogy az OPEC+ csoport júniusban 840 ezer hordóval növeli a napi olajfelhozatalt, a döntés nyomán pedig a Brent határidős jegyzése a múlt hét végére megközelítette a hordónkénti 72 dolláros árat.

Igaz, a hétfői piacnyitásnál már valamelyest lefelé korrigált, de ettől még fontos tényező, hogy 2019 májusa óta nem járt ilyen magasságokban az ár. A néhány nap alatt elért nagyjából három dolláros emelkedés 3,5 százalékot jelent.

Eközben csaknem öt százalékkal emelkedett az Amerikában irányadó WTI olajfajta jegyzése: hordónként 69 dollár felett zárta az elmúlt hetet, a hétfőt szintén valamelyes csökkentéssel indította, de így is igaz, hogy 2018 októbere óta nem volt ennyire drága a nyugat-texasi olajfajta határidős jegyzése. A távirati iroda megjegyezte azt is, hogy az év eleje óta a WTI ára 46, a Brenté 41 százalékkal emelkedett.

Felfelé ívelhetnek az üzemanyagárak a következő időszakban
Fotó: Mirkó István

A magas olajárak előbb-utóbb átgyűrűznek a hazai üzemanyagárakba is. A múlt heti erősödés a Holtankoljak.hu szerint akár már ezen a héten megmutathatja magát az itthoni kutakon is, három–öt forintot becsül a szakportál. Fontos tényező még a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának alakulása is: a múlt héten nem történt jelentős változás e téren, 284 forint körüli összegen áll a dollár. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 426 forint, de négyszáz alatti szintről indította az évet. Ennél olcsóbb napokat is látott az üzemanyag az elmúlt év áprilisában, amikor átlagosan 291 forintot kellett érte fizetni. Igaz, ekkor kereslet sem nagyon volt az üzemanyagokra a járvány nyomán életbe lépett korlátozások miatt; 2020-ban éves szinten összesen több mint ötödével esett az üzemanyagok forgalma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.