Repülhet a Virgin Galactic, a részvényár máris elszállt

A Virgin Galactic bejelentette, hogy megkapta az amerikai repülési hatóságtól az engedélyt, hogy a világűr határáig tartó járatait megindítsa. A részvény negyven százalékkal drágult.

Fellegi Tamás Péter
2021. 06. 29. 15:03
Sir Richard Branson poses on floor of New York Stock Exchange (NYSE) ahead of Virgin Galactic (SPCE) trading in New York
Richard Branson régi álma valósulhat meg. Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben éles verseny bontakozott két űrcég között a világűr határáig történő kereskedelmi repülések megindításáért. A Blue Origin július 20-ra tervezi az első utat, melyen maga a cégtulajdonos, Jeff Bezos is részt fog venni, és már egy fizető utas is van. A Virgin Galactic, noha már közel húsz éve tervezi az utazást, kissé lemaradt, azonban most úgy tűnik, behozta hátrányát: megkapta az engedélyt, hogy megindulhassanak a nagyjából 90 kilométeres magasságig repülő járatok, noha még hátravan három próbaút.

Az egyik próbaúton a tervek szerint Bezoshoz hasonlóan a Virgin-tulajdonos Richard Branson is részt vesz, így a világ két ikonikus vállalkozója majdnem egy időben indulhat saját vállalkozásának űrutazására. Óhatatlanul felmerülnek biztonsági kockázatok, hisz eddig még csak néhány próbarepülés zajlott, így még nehéz azt állítani, hogy közel százszázalékos a biztonság. A befektetők azonban, úgy tűnik, hogy nem aggódnak: a Virgin Galactic árfolyama 40-ről 55-57 dollár közé szaladt fel, és stabilan ott is maradt. Az emelkedés fő oka az, hogy korábban sokat esett az ár amiatt, hogy késtek a kísérleti repülések és a befektetőket Branson részvényeladásai is aggasztották.

Richard Branson régi álma valósulhat meg.
Fotó: Reuters

Most azonban, hogy megvan az engedély, az aggodalmak megszűntek, hisz ha minden jól megy, rövidesen repülhet az a hatszáz utas, aki eddig már bejelentkezett, sőt jelentős összeget is befizetett előlegként. Baj csak akkor lenne, ha akárcsak egyetlen kísérleti út is tragédiával végződne, különösen, ha akkor történne ez, amikor a vállalkozás lelke, maga Richard Branson repül. Persze abban lehet bízni, hogy ha a hatóság megadta az engedélyt, akkor alaposan megvizsgálta az eddigi teszteket, és arra juthattak, hogy a végzetes balesetek esélye most már minimálisra csökkent. A társaságnak egy 29 elemből álló tesztsorozatot kellett elvégeznie a hatóság számára, ami sikerrel zárult.

A Unity nevű űrhajót két pilóta vezeti, rajtuk kívül hat utast vihet magával. A cég három tesztutat tervez még: eredetileg a másodikon vett volna részt Richard Branson, de a cégtől olyan, meg nem erősített információk is kiszivárogtak, hogy Branson az első úton repülne, és ezt megpróbálnák előbb lebonyolítani, mint Jeff Bezos útját, akár már a mostani hétvégén. Ennek alapján arra lehet következni, hogy a két vállalkozóguru személyes versenyt folytat egymással, hogy ki utazik előbb, noha ennek egyébként nincs túl nagy jelentősége, mivel ha biztonságosan zajlanak a repülések, mindkét cégnek bőven lesznek utasai. Rengeteg gazdag ember van világszerte, aki részt venne egy ilyen úton, és mire mindegyikük túl van az úton, már valószínűleg jócskán csökkenthető lesz a jegyár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.