Barcson őrlik a lisztet a magyarok kenyeréhez

Háromtonnányi búza gyűlt össze a somogyvári és a környékbeli gazdáktól a határon túli magyarság rászorultjai számára készült búzaliszt-adományhoz tavaly.

2021. 07. 19. 15:32
null
A program. keretében hazánkból és a környező országok magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben háromtonnányi búza gyűlt össze a somogyvári és a környékbeli gazdáktól a határon túli magyarság rászorultjai számára készült búzaliszt-adományhoz. A Magyarok kenyere –15 millió búzaszem-program somogyvári szervezői azt szeretnék, ha ez évben is ennyit ajánlanának fel a település és a szomszédos falvak gabonatermelői, annak ellenére, hogy idén közepes lett a termés hangzott el a hét végén a somogyvári gyűjtőpont megnyitóján.

A program keretében hazánkból és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) somogyi elnöke emlékeztetett: 2020 nyarán a megye 271 gabonatermelője 31,4 tonna búzát ajánlott fel, idén 15 gyűjtőponton várják az adományokat, és kezdeményezni fogják, hogy abból a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeknek is jusson. Lapunk kérdésére a gyűjtőpont megnyitásának helyet adó település polgármestere úgy fogalmazott: biztos benne, hogy Magyarok kenyere program révén tovább erősödik a határon túli magyarokkal kialakult kapcsolat. Somogyvár önkormányzata ezért is járul hozzá néhány zsák búzával az akcióhoztette hozzá Gyurákovics László. A Somogy megyében összegyűlt búza megőrlése idén is a barcsi malomra vár.

A Magyar Örökség-díjas Magyarok kenyere –15 millió búzaszem program a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, amelynek keretében hazánkból és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A több mint egy évtizedes jótékonysági program szervezője a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyarok Kenyere Alapítvány és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.