Elmarasztaló üzeneteket kapott Brüsszeltől Románia

Az Európai Bizottság felszólításai tovább rombolják az ország uniós „eminens tanulói” presztízsét.

2021. 07. 22. 11:20
null
EU flags in front of Berlaymont building
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indoklással ellátott véleményt, illetve újabb határozatokat közölt nemrég az Európai Bizottság (EB) azon tagállamokkal szembeni jogi lépésekről, amelyek nem tettek eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiknek. Románia több ilyen határozatban is érintett, köztük a bankok helyreállítására és szanálására vonatkozó felülvizsgált uniós szabályok, különösen a második irányelv átvételének elmulasztása miatt. Az irányelv gyakorlatba ülteti az EU-ban rendszerszinten jelentősnek minősülő bankokra érvényes, a teljesveszteségviselő-képességre vonatkozó standardot, továbbá valamennyi bankra kiterjeszti a szavatolótőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelmény alkalmazását. Az új szabályok hatékonyabban biztosítják, hogy bankcsőd esetén a veszteségeket a bankok részvényesei és hitelezői viseljék, ne pedig az adófizetők pénzéből kelljen azokat finanszírozni. Azt is biztosítják, hogy a lakossági befektetések ne irányuljanak túlzott mértékben olyan adósságeszközökre – például kötvényekre –, amelyekre alkalmazható a már említett minimumkövetelmény, így első körben forgathatók be a bank esetleges veszteségeinek fedezésébe.

A tagállamoknak a múlt év ­végéig kellett életbe léptetniük az irányelvet.

Az EB 2021 februárjában felszólítóleveleket küldött, amelyekben felhívta az érintett tagállamok figyelmét a teljes körű átültető intézkedések életbe léptetésére. Ennek elmulasztása miatt határozott most úgy az Európai Bizottság, hogy indoklással ellátott vélemények formájában folytatja a kötelezettségszegési eljárást. Az érintett tagállamoknak két hónap áll a rendelkezésükre a szükséges intézkedések meghozatalára, ellenkező esetben az EB az Európai Unió Bíróságához fordulhat.

Ha az elmarasztalt országok nem lépnek időben, az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat

Elmarasztalták Romániát azért is, mert nem biztosítja az egyablakos ügyintézés lehetőségét az áfairányelv alapján erre jogosult vállalkozások egyes kategóriái számára. Ezen az elektronikus portálon az online értékesítők 2021. július 1-jétől egyszerűbben teljesíthetik az uniós fogyasztóknak történő értékesítésekkel kapcsolatos áfakötelezettséget: a portálon bevallhatják és megfizethetik a más tagállamokban keletkező áfát, miután az egyik tagállamban elvégezték az áfaregisztrációt. Az EB szerint az uniós egyablakos ügyintézési rendszert gyakorlatba ültető román jogszabály kizárja azokat a román kis- és középvállalkozásokat, amelyek távközlési, műsorszóró vagy elektronikus szolgáltatásokat értékesítenek más tagállamok fogyasztóinak – olyan, 88,5 ezer eurót meg nem haladó árbevétellel rendelkező vállalkozásokat, amelyek részt vesznek a kkv-kra vonatkozó különleges áfaszabályozási rendszerben. Az uniós egyablakos ügyintézési rendszerben csak olyan vállalkozások regisztrálhatnak, amelyeket az adólevonásra jogosító belföldi ügyletek és egyes, az európai közösségen belüli ügyletek esetében már áfanyilvántartásba vettek. Ebben az esetben is két hónap áll rendelkezésére a hiányosságok orvoslására, ellenkező esetben az EB indoklással ellátott vélemény kibocsátásáról határozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.