Ferihegy utasforgalma is megugrott az újraindítással

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér első félévi forgalma java részét a júniusi utasok tették ki.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 15:13
null
2020.10.13. Budapest Airport Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fél évben 603 585 utast fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, az utasok csaknem felét a nyár első hónapjában. – Az utasforgalom jelenlegi dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog – közölte lapunkkal a Budapest Airport (BA).

Közlésük szerint a budapesti repülőtér utasforgalmi adatain jól látszik a nyári szezon kezdete, de

a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése is komoly szerepet játszik.

A részletes forgalmi adatokból az látható, hogy az év első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, majd júniusban több mint 266 ezer főre kúszott fel a forgalom, a májusi összforgalom több mint háromszorosára. A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest csaknem megduplázódott.

A napi adatok is beszédesek:

az év első három hónapjában naponta két-háromezer fő között alakult a forgalom, ami júniusra majdnem napi tízezer főre nőtt.

A napi utasszám júliusban és augusztusban várhatóan jelentősen tovább fog emelkedni.

A BA szerint a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat. Budapestről a járvány előtt 153 úti célt érhettek el az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90 elérhető volt, az elkövetkező hónapokban pedig akár 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal. A nyár első hónapjában már átlagosan heti 250–300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér, emellett

újra megjelentek a charterjáratok is Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei felé.

A Budapest Airport azt javasolja, hogy az útnak indulók minden esetben tájékozódjanak a célország területére belépés feltételeiről. Ehhez a Konzuli Szolgálat honlapja nyújt információt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.