időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Ferihegy utasforgalma is megugrott az újraindítással

Magyar Nemzet
2021.07.15. 15:13
Ferihegy utasforgalma is megugrott az újraindítással

Az első fél évben 603 585 utast fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, az utasok csaknem felét a nyár első hónapjában. – Az utasforgalom jelenlegi dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog – közölte lapunkkal a Budapest Airport (BA).

Közlésük szerint a budapesti repülőtér utasforgalmi adatain jól látszik a nyári szezon kezdete, de

a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése is komoly szerepet játszik.

A részletes forgalmi adatokból az látható, hogy az év első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, majd júniusban több mint 266 ezer főre kúszott fel a forgalom, a májusi összforgalom több mint háromszorosára. A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest csaknem megduplázódott.

A napi adatok is beszédesek:

az év első három hónapjában naponta két-háromezer fő között alakult a forgalom, ami júniusra majdnem napi tízezer főre nőtt.

A napi utasszám júliusban és augusztusban várhatóan jelentősen tovább fog emelkedni.

A BA szerint a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat. Budapestről a járvány előtt 153 úti célt érhettek el az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90 elérhető volt, az elkövetkező hónapokban pedig akár 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal. A nyár első hónapjában már átlagosan heti 250–300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér, emellett

újra megjelentek a charterjáratok is Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei felé.

A Budapest Airport azt javasolja, hogy az útnak indulók minden esetben tájékozódjanak a célország területére belépés feltételeiről. Ehhez a Konzuli Szolgálat honlapja nyújt információt.